woensdag 10 april 2013

In het licht van de WAK: Kalmthout bundelt energie

Op deze late winteravond schijnt de zon royaal binnen in café Zuiderterras, gelegen aan de Schelde in Antwerpen, en geeft de ruimte een dromerige sfeer. Een frisse verschijning stapt het café binnen en onmiddellijk weet ik dat dit Jennifer Van den Avyle is, mijn gesprekspartner voor vanavond. Haar winkeltasje dat verwijst naar de Kalmthoutse heide ontsnapt in eerste instantie aan mijn aandacht.
Een doelgerichte aanpak

Jennifer werkt zowel voor de cultuurdienst als voor de bibliotheek van Kalmthout. Het interessante jaarthema van de Week van de Amateurkunsten – Natuurtalent - overtuigde haar om dit jaar actief deel te nemen. Bovendien is dit thema op het lijf van de gemeente Kalmthout geschreven!
Jennifer zag de mogelijkheid om een dienstenoverschrijdend project op touw te zetten. Ze organiseerde een communicatiemoment voor culturele en andere diensten van Kalmthout en motiveerde hen om een bijdrage te leveren aan de WAK. Insteek was de inspiratiefolder van de WAK, volledig opgebouwd rond het thema ‘Natuurtalent’. Snel ontsproot onder de deelnemers het idee om een totaalproject uit te werken, waarbij zo veel mogelijk bevolkingsgroepen en een mix van generaties met elkaar samenwerken. Iedere geïnteresseerde dienst dacht na over een deelproject binnen het grote kader. Wat er daarna gebeurde had niemand voor mogelijk gehouden ...


Opzet geslaagd

De aanzet was gegeven om in een mum van tijd tot een gevuld programma te komen. Heel wat originele ideeën werden gelanceerd en kregen vorm
Bijna alle deelprojecten hebben een link met het thema "Natuurtalent" en slagen erin mensen van divers pluimage samen te brengen.

Het resultaat: een groot deel van de Kalmthoutse bevolking is nu druk in de weer in aanloop naar de WAK. Deelnemers leven zich uit in diverse disciplines, dragen op hun eigen manier hun steentje bij én leren mekaar beter kennen.Een greep uit het aanbod


Haal die breinaalden tevoorschijn!
Op diverse plaatsen in de gemeente wordt op vaste tijdstippen naarstig gebreid. Een initiatief dat aanslaat. Naast de bibliotheek kunnen de breiers ook terecht in het dienstencentrum dat haar lokalen ter beschikking stelt. Ook café 't Centrum doet een duit in het zakje en schenkt een kop koffie aan de breiers die er wekelijks bijeenkomen. De dienst Welzijn betrok ook het rusthuis en dat leverde een groot aantal breiers op. Ieder stukje breiwerk zal gebruikt worden om de omgeving van de bibliotheek extra kleur te geven door het te incorporeren in een groot breiwerk dat ondermeer de buurtbomen tijdelijk zal bekleden. Breien is ondertussen zo populair geworden in Kalmthout dat er, naast de boomjassen, nu ook gebreid wordt voor het goede doel. De eindproducten gaan naar Bond Zonder Naam, dat in Antwerpen het "Café zonder Bier" open houdt. Een plek waar ook daklozen vertoeven. In de herfst van 2013 zal Bond Zonder Naam de sjaals uit Kalmthout aan hulpbehoevenden schenken. Aan de sjaals wordt een kaartje met een foto en een berichtje van "de mens achter de creatie" gehecht. En, om het verhaal rond te maken, wordt aan de maker van de sjaal een foto bezorgd van de gelukkige bezitter van de sjaal.

Wat met al dat schroot?
Een project van de dienst Welzijn slaat de brug tussen het rusthuis en de technische school van de gemeente. Leerlingen uit deze school werken onder begeleiding van Stef van Eyck, schrootkunstenaar, aan een kunstwerk dat aan het rusthuis geschonken wordt. Tijdens de workshops kunnen de bewoners van het rusthuis de werken op afstand volgen en de kunstenaars in spe aanmoedigen, bijstaan met een kritische blik of een aanmoedigend woord.
Tijdens de workshops mogen de leerlingen, onder toeziend oog van Stef van Eyck, hun creativiteit de vrije loop geven met een berg schroot en lasmateriaal.

Kan het met "reversed graffiti"?
Ook de Jeugddienst had een interessant idee: een oud gebouw nabij het station, al lang een doorn in het oog van de treinreiziger, in een vrolijk, aantrekkelijk kleedje steken. Zo gezegd, zo gedaan. De Jeugddienst sprak grafittikunstenaars aan om de gevel te bewerken met reversed graffiti. Dit ontstaat door selectieve reiniging van de muur waardoor tekeningen (tags) zichtbaar worden. Tijdens de Week van de Amateurkunsten wordt dit gebouw zeker een trekpleister!


Zeg het met een bloemetje
Ook de Milieudienst kwam met leuke initiatieven. Eind april mag de Kalmthoutenaar zich aan een fris en kleurrijk dorpsbeeld verwachten. De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) zal zorgen voor een bloemetje in het straatbeeld, en dat op de meest onverwachte plekjes. Ook de Gemeentelijke Adviesraad voor Land- en Tuinbouw (GALANT) doet mee en gaat een metalen tractorframe in een natuurlijk jasje steken met takken en ander groen. Ook na de WAK zal je dit object nog zien opduiken in het Kalmthoutse straatbeeld.

Scholen en rusthuizen hand in hand
Een project van de Cultuurdienst beoogt een samenwerking tussen de basisscholen en actieve senioren die zich samen wagen aan ecologische kunst met vergankelijke materialen. De ontwerpen zullen tijdens de WAK te bewonderen zijn, en blijven te bezichtigen tot ze "natuurlijk" vergaan zijn.

Apotheose: twee vliegen in één klap

Op 28 april opent het toeristisch seizoen te Kalmthout. De WAK sluit zich graag aan bij deze opening die wordt georganiseerd door de toeristische dienst en NEC de VROENTE. Zij zetten voor de gelegenheid allerlei activiteiten op touw zoals: gratis toegang tot de meeste lokale musea, een hapje en een drankje, animatie, ... Een ideaal moment om hun bezoekers even af te leiden naar de paden van de WAK.

Zelfs na het plezier van de voorbereidingen wacht er de Kalmthoutenaren een fantastische Week van de Amateurkunsten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten