maandag 29 april 2013

Keramiek in 't Fort


De leden van het Kunstatelier ’t Fort vzw openden zondag 28 april de deuren van hun ateliers in het fort van Sint-Katelijne-Waver in het kader van de WAK.


Fort Midzele


Het fort, omringd door een gracht en actueel een privé-domein, maakt deel uit van een fortengordel, opgetrokken tussen de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw (voor meer info: http://www.fortatelier.be/hetfort.html) en was op zich al een bezoekje meer dan waard. Tijdens de opendeurdag werden de historische achtergrond en de functie van het gebouw geïllustreerd met teksten en kopieën van gerelateerde documenten.

Door zijn ouderdom is het gebouw niet meer in optimale conditie, maar de ruimte, de ligging en de tuin maken dit wel tot een aangename en inspirerende locatie voor deze groep keramisten.

Een koepelgang met nissen verbindt de lokalen, die elk een andere invulling kregen als keramiekatelier. Zo is er een lokaal met verschillende ovens, met een glazuurinstallatie, een spuitkabine, een lokaal voor mallen, een werklokaal voor het draaien en opbouwen en in de achterliggende ruimten is nog extra stapelmogelijkheid voorzien. Bij mooi weer wordt ook de tuin, met de rustieke gracht, gebruikt als werk- en tentoonstellingsplaats. Onder een afgedekt koertje staat hier een oven voor raku, een Japanse techniek die zorgt voor een kenmerkende, zwarte oppervlaktetextuur, veroorzaakt door de inwerking van rook en vuur. 


Gang met tentoongesteld keramiek.
Het lokaal met glazuuroven en demo's.

Opstarten van de raku-oven.


Kunstatelier ’t Fort


Kunstatelier ’t Fort bestaat uit 8 creatieve keramisten, elk met eigen specialiteiten en interessegebieden. Op de opendeurdag kon men diverse technieken, vormen, materialen en inspiraties ontdekken tijdens demonstraties met bijkomende uitleg.
Doorheen het gebouw werden verschillende keramieken tentoongesteld. De verscheidenheid van gebruikte technieken en inspiraties en de verschillende achtergronden en ervaringen, zorgen ervoor dat elke keramist een persoonlijke weg bewandelt en dat de creaties zeer divers zijn. De mix van deze dynamische groep, in combinatie met de locatie van de ateliers, zorgen ervoor dat Kunstatelier ’t Fort toch wel uniek is. 

Keramiek op het water


Kunstatelier ’t Fort is niet alleen actief aan de draaischijf of de ovens, maar komt ook regelmatig naar buiten met haar creaties. Er wordt deel genomen aan manifestaties rond kunst en keramiek of er wordt zelf georganiseerd. Zo wordt op 24 augustus ek. rond het fort een nieuw initiatief gelanceerd: “Keramiek op het water”. In en rond de gracht van het fort zullen keramieken, in combinatie met muziek van een live band, het decor vormen voor een ontspannende dag.  


Vakantieworkshop voor kinderen


Even proberen tijdens de opendeurdag.
Hoewel men binnen het Kunstatelier geen les geeft, wil men deze zomer wel een kinderworkshop rond keramiek organiseren. Op 5 en 9 augustus, telkens van 14 tot 16 uur, zal aan kinderen de mogelijkheid worden geboden kennis te maken met de wereld van de keramiek. Via het aanleren van basisvaardigheden van draaien, opbouwen en boetseren, zal worden gewerkt rond het thema “Ontwerp je eigen favoriete ruimte”. De workshop is gericht tot kinderen van 6 tot 13 jaar.Volgende opendeurdag


Kunstatelier ’t Fort is een geïnspireerde en inspirerende groep keramisten. Een bezoekje aan hun volgende opendeurdag is daarom zeker een aanrader. Tijdens het eerste weekend van december worden de ateliers in het fort weer opengesteld voor geïnteresseerden. Zeker te noteren in de agenda!Voor verdere informatie: www.fortatelier.be

Tekst en foto’s: Luc De Cuyper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten