dinsdag 30 april 2013

KTV De Noordstar op de Italiaanse toer


Met Kaviaar of Spaghetti zet het toneelgezelschap  KTV De Noordstar een ware Commedia Dell' Arte neer en toont dat ze heel wat in haar mars heeft. Italiaans vocabularium, kostuums (Els Cuppens) bijzonder decor (atelier principe Zinnema) en de uitbundigheid in ieder van de vertolkte rollen, laten een tot de nok gevulde zaal smullen van dit zuiders getinte theaterstuk.

In een notendop

De familie Papagatto lijkt op het eerste zicht niet goed georganiseerd en heeft moeite om de eindjes aan mekaar te knopen. Maar de padre de la famiglia heeft wel een genieus idee. Hij wil een beroep doen op de liefdadigheid van de nobelen uit de stad en aarzelt niet om hiervoor een weerloze oude demente vrouw in te zetten.
Wanneer de steun bijna in zijn bezit is, raakt de situatie nog meer gecompliceerd. Een van de weldoeners is namelijk ook niet vies van corruptie.
Dit leidt tot hilarische toestanden. Wanneer de zoon van een rijke weldoenster de dochter van Papagatto ten huwelijk vraagt, kan het geluk van de hele familie niet meer stuk.


Acteurs aan het woord

Voor Bartel Bruyndonckx is acteren puur genot. Ze leeft zich volop uit in haar rollen. Uit de bol gaan en via het personage een andere kant van jezelf laten zien is voor haar de grote uitdaging: een toonmoment waarbij ze het aspect show alle glans geeft.  Stress is haar zo goed als onbekend. Ze speelt dan ook al achttien jaar toneel.Haar academische opleiding in dramatische expressie speelt hierin zeker een rol. Het personage van de wat excentrieke tante in het blijspel is haar op het lijf geschreven. In het dagelijkse leven staat Bartel voor de klas in het lager onderwijs en theater ziet ze als een verlengde van van haar werk. Haar hobby is tijdrovend maar geeft enorme voldoening. Het theatergezelschap waarvan ze nu al vier jaar deel uitmaakt werd voor haar een tweede familie.Op elfjarige leeftijd stond Maxime Marchant al op de planken via de kunstacademie. Nu, op 24-jarige leeftijd, zet hij een prachtprestatie neer als de vriend van de familie Papagatto die heimelijk een oogje heeft op de vrouw des huizes.  Hij maakt gretig gebruik van de uit de hand lopende situatie om zijn gevoelens kenbaar te maken, tot grote frustratie van padre Papagatto.

Theater is voor Maxime een uitlaatklep, een manier om de dagdagelijkse dingen te verwerken. Fantasie en verbeelding krijgen een plek in het leven en bieden de mogelijkheid om zich ten volle te uiten. Tijdens de eerste opvoeringen speelden de zenuwen hem wel wat parten. Het vertolkte personage leunt trouwens helemaal niet aan bij zijn persoonlijkheid. Maar vanavond was er helemaal geen sprake meer van stress en leek de rol een lekkere kluif voor deze jongeman.
Maxime werkt deeltijds als leraar in het lager onderwijs en deeltijds aan de kunstacademie.
Binnen enkele weken is hij weer te zien in Leuven waar hij met twee andere acteurs een fragment uit Romeo en Julia vertolkt. En deze zomer zien we hem zeker terug in het straattheater.

Luc Collin, drijvende kracht

Luc regisseerde het stuk en neemt door een speling van het lot tevens de ambigue rol van padre Papagatto voor zijn rekening. Hij is van geen kleintje vervaart. Voorzitter van KTV De Noordstar, hoofdman van de De Rederijkerskamer De Leliebloem, verantwoordelijke coördinator van Brussel Opendoek, lid van het redactiecomite Op en Doek - het magazine van Opendoek -, en daarnaast nog schrijver, bewerker en vertaler van blijstukken.
Uit een gesprek met deze bijzonder begeesterde man begrijpen we snel dat we te maken hebben met een toneelgezelschap met een lange en boeiende geschiedenis. Het ontstaan van de Noordstar gaat terug tot het jaar 1872. De organisatie stond zelfs aan de wieg van de KVS!
Kaviaar of Spaghetti werd gekozen omdat er veel personages aan bod komen. Na een moeilijke periode telt De Noordstar weer een 20-tal spelers en die hebben nu de gelegenheid om hun talenten te tonen. Bovendien kadert dit optreden in de festiviteiten rond het jubileum van het 140 jarig bestaan van het gezelschap dat tot in het stadhuis van Brussel werd gevierd. Er werd dan ook niets aan het noodlot overgelaten. De begeleiding van een professional, Isa Ruder, zorgde voor een kennismaking met het genre Commedia Dell'Arte.


Sociaal engagement
Lieve Steens, het aandoelijke demente dametje uit het toneelstuk, vertelt ons dat de opbrengst van het theaterstuk geschonken wordt aan de hoofdzetel Brugge van de ziekenhuisclowns. Dit gebeurt via de tussenkomst van de Vrienden van de Ziekenhuisclowns van Sint-Pieters-Leeuw. Zij is de stuwende kracht achter dit initiatief dat ontstond uit een persoonlijke ervaring die haar inzicht gaf in het nut van ziekenhuisclowns bij behandeling van jonge kankerpatiëntjes. Ondertussen is dit reeds een 10-tal jaren een goede praktijk van de toneelkring.

Eendracht maakt kracht

Dennis Deneulien, cultuurambenaar van Sint-Pieters-Leeuw, is een man die de daad bij het woord voegt. We vinden hem aan de kassa. Hij verkoopt tickets en verwelkomt de theaterbezoekers met een persoonlijk woord. Tussendoor vertelt hij over het stedelijk cultuurcentrum Coloma dat naast een eigen, goed en mooi gevuld programma, ook op zoek gaat naar samenwerkingsverbanden met diverse verenigingen. Deze verbanden worden geconcretiseerd door logistieke en administratieve ondersteuning aan groepen die zelf over beperkte middelen beschikken. Dit kan het verenigingsleven alleen maar boosten, de hoofddoelstelling van de cultuurcentrum van zijn gemeente.

Wil je meer van dit ?

Dat kan! Je kan genieten van andere prestaties van KTV De Noordstar: je ziet ze jaarlijks op straattheater festivals in Bokrijk, Antwerpen, Lokeren, Koksijde, Haarlem, Breda en Brussel. En, niet te missen: het traditionele kerstspel in Koksijde waar ze al drie jaar op rij hun beste beentje voorzetten. Je bent er van harte welkom!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten