vrijdag 26 april 2013

Natuur en fotografie te Ruiselede: een schitterende combinatie


foto: Marc Watteny
Donderdagavond, 25 april, vond een kleine voorvertoning plaats van de natuurfotografie tentoonstelling fotoclub Focidia in het prachtige beschermde neogotische gemeentehuis van Ruiselede.
De tentoonstelling is een initiatief van zowel de milieudienst als de cultuurdienst van Ruiselede.

Een woordje uitleg
Op 26 mei organiseert het Gemeentebestuur in samenwerking met verschillende lokale verenigingen en Natuurpunt een familiehappening in het Landschapspark in Doomkerke naar aanleiding van de Dag van het Park. De milieudienst en cultuurdienst dachten eraan de familiehappening te koppelen aan de week van de amateurkunsten, het WAK.  De medewerking van Focidia werd gevraagd. Focidia is immers een vereniging van amateurfotografen, die garant staat voor prachtige natuur- en ook andere foto’s.


Naast de natuurfotografie tentoonstelling van het WAK worden acht van die natuurfoto’s, detailfoto’s van dieren die tijdens verschillende seizoenen in Ruiselede voorkomen, in frames opgehangen tijdens de Dag van het Park in Landschapspark Disveld.De voorvertoning
De kleine voorvertoning met haarscherpe foto’s van moeilijk te fotograferen onderwerpen zoals vlinders, vogels, libellen,…. was in elk geval veelbelovend en doet het beste vermoeden voor de uiteindelijke tentoonstelling.
De natuurbeelden zijn gefotografeerd op tal van Ruiseleedse locaties zoals De Gulke Putten, De Vorte Bossen, landschapspark Doomkerke… De tentoonstelling is zeker een aanrader ook omdat die plaats vindt in het stijlvolle gemeentehuis van Ruiselede. Niets doet je vermoeden dat dit “amateurfotografen” zijn. Het zijn fotografen met passie die professioneel te werk gaan. Het woord NATUURTALENT is hier zeker op zijn plaats. Focidia: een terechte ambassadeur voor het WAK.

receptie in het gemeentehuis
Onder het drinken van een glaasje, aangeboden door het gemeentebestuur, had ik een gesprek met de voorzitter van Focidia Hugo Deschrijver.  Hij deelde mee dat de fotoclub reeds een 30-tal jaren bestaat. Door de opkomst van de digitale fotografie zit fotografie duidelijk in de lift en is het ledenaantal na een dipje opnieuw gestegen. Jong en oud wisselen tips met elkaar uit, van een afgunstige competitieve geest is er zeker geen sprake, de amateurfotografen zijn vrienden onder elkaar.
cultuurdienst en fotoclubleden in gesprek

Hun foto’s zijn te bewonderen op volgende dagen

vr 26 apr 2013 van 08u tot 16u
ma 29 apr 2013 van 08u tot 16u
di 30 apr 2013 van 08u tot 16u
do 2 mei 2013 van 08u tot 16u
vr 3 mei 2013 van 08u tot 16u

locatie
Markt 1
8755 Ruiselede
info
cultuur@ruiselede.be

focidia-ruiselede@telenet.be
tekst en beeld Kathleen Ramboer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten