woensdag 8 mei 2013

Bij de kunstenaar thuis te Lebbeke.


Wieze-Lebbeke 6 mei 2013. 

In het teken van de schilderkunst leidt dit evenement de bezoeker van kunst naar kunstenaar. Op een twintigtal locaties werd kunst gepresenteerd, telkens bij de kunstenaar thuis.
 
De disciplines waren gevarieerd: Recycling Flower Art – Beeldhouwen – Keramiek – Schilderen – Speksteen – Olieverfschilderijen – Sculpturen - Kant en handwerk – Doeken – Modelbouw kerststallen – Tekenen – Fotografie – Olie en acrylschilderen.

Er werd zelfs een busparcours uitgestippeld zodat de bezoeker in alle rust niets van al dit moois hoefde te missen.
Ik bezocht één locatie…keramiek…. Het was een kunstenares die ik als gastvrouw ontmoette.  Iemand die van kindsbeen af in kunst geïnteresseerd was. De microbe werd doorgegeven want zoonlief nam les aan de academie…en de inspirator is gevolgd. “Eens men er aan begint raakt men er niet meer los van”. De discipline keramiek en atelier werden doorlopen in de prachtige locatie waar de academie van Aalst is gehuisvest.
 
  
Het uitgangspunt: archeologie en scherven. "Met schijven en scherven komen de vormen tot stand. Je kan er enorm veel richtingen mee uit". Caroline De Smet zoekt de uitdaging in deze discipline…experimenteren is haar passie…en  de klei wordt gerecycleerd waar mogelijk.
 
 De meeste stukken worden in de academie gemaakt, andere thuis in een geïmproviseerd maar gezellig klein atelier in een mooie sfeervolle tuin. De heer des huizes had er zijn werk van gemaakt en de meeste gereedschappen en werktuigen zijn er aanwezig. Het bakken gebeurt in de academie.
 
  
Een citaat uit de schoolkrant van de Academie voor Beeldende Kunsten te Aalst:
 
“De jury van de Valerius De Saedeleer – prijs 2012 heeft de prijs toegekend aan een keramieken sculptuur van Caroline De Smet. Het werk is een stapeling van cirkelvormige papierporseleinen platen, waarvan telkens eenzelfde segment wordt weggenomen. Door het stelselmatig lichtjes roteren van de platen ontstaat een delicate spiraalvorm met een sterke dynamiek. Met uiterst fragiel en eenvoudig materiaal wordt een verrassende en complexe structuur opgebouwd. Het werk is een consequente en uitgezuiverde voortzetting van jarenlang experimenteren met modulaire vormen, van trial and error en de zoektocht, in ware renaissance-geest, naar de juiste verhoudingen”.

Ik nam afscheid van een gedreven iemand, die haar vaardigheden tot kunst verheft.

Dit initiatief kwam tot stand met de hulp van het gemeentebestuur, de cultuurdienst, de kunstenaars zelf en vele vrijwilligers.

Hoe kunst kan leiden tot stilte, verwondering en ontroering.
 
Tekst en fotografie: Robrecht De Muyter

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten