dinsdag 7 mei 2013

De DOsibELS en KF De Sint-Jansvrienden uit Averbode sluiten de WAK af in Scherpenheuvel

Een hele belevenis, dat was het voor koor- en fanfareleden van muziekvereniging K.F. De Sint-Jansvrienden uit Averbode. Een optreden verzorgen in het cultureel centrum voor een publiek van bijna vijfhonderd toeschouwers is natuurlijk iets heel anders dan een concert geven in hun eigen repetitiezaal.

Tijdens de generale repetitie was het dan ook even wat zoeken naar de juiste toon, zowel voor dirigenten als muzikanten. Maar eens alle belichting, klank en instrumenten afgesteld, kon het concert beginnen. De DOsibELS en hun begeleidingsband The Belly Vibes trappelden van ongeduld om 'er een dikke lap op te geven'.


Chaos op het podium

Els Mondelaers, dirigente van het koor De DOsibELS, wil er geen stijve bedoening van maken. 'De zang moet juist zijn. Als er dan toch wat choreografie ontstaat, dan moet deze spontaan ontstaan en niet te gekunsteld overkomen.'

Ook qua kleding willen De DOsibELS liever niet allemaal hetzelfde dragen. De kleur blauw had de boventoon tijdens het concert, maar ieder droeg zijn eigen kledingstijl. 'De ene kleedt zich graag op, de andere houdt het liever wat casual,' aldus Els Mondelaers.
The Belly Vibes

Het koor De DOsibELS ontstond pas begin dit jaar. In september werd er vanuit de fanfare een gelegenheidskoor opgericht met het doel op te treden op het kerstevenement van de fanfare. De dames en heren van het koor hadden er echter zoveel zin in dat het koor bleef bestaan. Ze vormen nu een aparte afdeling binnen de muziekvereniging.

Hun begeleidingsband The Belly Vibes had vroeger al samen gemusiceerd. Rudi Reyners en Lieven Indigne waren dan ook direct enthousiast om samen met fanfaremuzikanten Bart Vanhout en Glen Vanderheyden De DOsibELS te begeleiden.


De vrolijke noot

Tijdens een optreden proberen De DOsibELS steeds te zorgen voor een knipoog en een vrolijke noot. Tijdens het optreden op 5 mei gebeurde dit door het intermezzo van Ali G Abubakar, alias Glen Vanderheyden, op darbuka. Dit paste dan ook helemaal bij het arabisch getinte liedje 'Mustapha' van de Egyptenaar Bob Azam.
Musicals

De fanfare K.F De Sint-Jansvrienden uit Averbode heeft dit jaar heel hard gewerkt aan een musicalrepertoire. Het was dan ook het thema van hun lenteconcert in maart. Dirigent Bob Mesens slaagde er in nog enkele andere musicals uit zijn mouw te schudden dan diegene die op het lenteconcert werden gebracht.

Met liedjes uit Cats, Grease, Fame, Westside Story en een Disney musicalmedley vulden zij het tweede deel van het concert op.Als afsluiter beklommen De DOsibELS terug het podium om samen 'This little light of mine' te brengen met de fanfare.De vrienden van Sint-Jan


In 2012 werd de fanfare gevraagd om mee te werken aan de CD 'De Soundtrack van de Demerbroeken', een muzikaal en literair project rond de streek en het werk van Ernest Claes. Tijdens verschillende optredens traden de muzikanten van de fanfare op met Lennaert Maes, Andries Boone en andere grote namen als Guy Swinnen, Annelies Brosens en Jan De Wilde.

Het liedje 'De vrienden van Sint-Jan' werd door hen mee ingespeeld op de CD en is nu het lijflied van de vereniging geworden. Els Mondelaers bewerkte het voor fanfare en koor en op die manier kon het voor de eerste keer gebracht worden in CC Den Egger in Scherpenheuvel als afsluiter van de Week van de Amateurkunsten.

Tot slot nog een selectie uit het beschikbare beeldmateriaal.

Wil u nog meer informatie over De DOsibELS, de fanfare of De Soundtrack van de Demerbroeken? Die kan u hier of hier vinden. Geen opmerkingen:

Een reactie posten