dinsdag 7 mei 2013

Divers Pluimage in Antwerpen


De Oude Beurs in Antwerpen is een stukje Antwerpse geschiedenis. Het is een ruim gebouw met een mooie, historische binnenkoer met pagaddertoren, maar het grootste deel van het jaar wordt het niet gebruikt. De vzw Fameus, broedplaats voor amateurkunsten  in de grootstad Antwerpen, houdt haar kantoren in een aangrenzend gebouw. De Oude Beurs was dan ook een logische keuze als tentoonstellingsruimte voor de organisator van “Divers Pluimage", een groepsexpo waaraan elke amateurkunstenaar uit de grootstad kon deelnemen. 


Een jurypanel met Fred Bervoets, Marianne Sneijers en Krien Mohr kreeg van elke deelnemer tot maximaal 5 werken voorgesteld om te laten opnemen in de tentoonstelling. Elke kunstenaar ontving een juryrapport met een beoordeling en tips over de gepresenteerde creaties. Samen met curator Pieter Vermeulen stelde het panel uit een selectie een afwisselende en boeiende verzameling beeldende kunst samen.


Boven links: "Medusa" van Ihor Biloushchenko; boven rechts: "Alzheimer" van Luc Boeye; onder links: urbexfotografie van Liliane Eliaerts; onder rechts: "Park noord" van Celle Van Haverbeke.


Bij de opstelling van de tentoonstelling werd gebruik gemaakt van de eigenheden van het oude gebouw. Zonder vaste route, noch richtingspijltjes werden bezoekers aangemoedigd om zich te laten verdwalen en zo de kunstwerken en het gebouw op een spontane manier te ontdekken. Doorheen de verschillende verdiepingen, met een wirwar aan kleine kamers en grotere zalen, stelden zo’n 60 kunstenaars tentoon.
Boven rechts: collage-art van Burry Buermans; boven links: "Images 1988-2013" van Karel De Puysseleir; onder: "De Tram nr. 7" van Myroslava Hrytsyk

Schilderijen, beeldhouwwerk, foto’s, tekeningen, installaties en andere kunstvormen, de kunstwerken verrasten iedere keer. Het was wel telkens even zoeken naar het klassieke identificatiekaartje met bijkomende uitleg. Maar dat was een bewuste keuze om de toeschouwer aan te moedigen eerst zelf het werk te ontdekken en te interpreteren.


Foto links, beelden: "Constructie 2" van Rudolphe D'Haen; "Stilettohak terror" van Chris Dezeure; "Mijn echtgenoot" en "Geit in actie" van Odette Claeys; aan de muur: "Apocalyps SP3" van Guy Mangelschots; "Entre dos luces" van Marcel Truyens.
Foto rechts: "Don't be so fragile my dear" van Ditte Mollet.

Verrassend veel en "divers pluimage" in een mooie, culturele ontmoetingsplaats. De organisatoren en deelnemende kunstenaars slaagden erin om met deze verfrissende diversiteit een samenhangende scène te creëren.Voor meer informatie over de initiatieven vzw Fameus: www.fameus.be

Tekst en foto's: Luc De Cuyper, met dank aan Wim Vervoort van Fameus.


1 opmerking:

  1. leuk verslagje van een tentoonstelling waar ik leuke herinneringen aan bewaar

    BeantwoordenVerwijderen