zondag 5 mei 2013

Hof van Verbeelding: broedplek voor artistiek talent


Tijdens de Week van de Amateurkunsten is Hof van Verbeelding een ware trekpleister. Bezoekers worden aangespoord om al hun zintuigen in te zetten opdat het aangeboden parcours een intense ervaring mag worden. De kunstenaars nemen alle tijd om een praatje te maken met de bezoekers en hen wegwijs te maken in de diverse activiteiten. Een weergave van gesprekken met enkelen onder hen.

Paul Fontyn, keramiek, schilderijen, landartmuziek

Het pronkwerk van Paul Fontyn in de Hof van verbeelding is het natuurorgel. Hij is ook bedreven in andere disciplines zoals keramiek, muziek en schilderen. Paul gaf les in het houtatelier van het buitengewoon onderwijs. Daar vond hij heel wat inspiratie om zijn artistieke talenten vorm te geven. Hij is van nature een nieuwsgierig iemand die alles wat hij onder handen krijgt grondig onderzoekt. De kinderdromen die hij destijds niet kon realiseren komen nu tot leven. Via zijn werk gaat hij op zoek naar interactie met kinderen en met het kind dat schuil gaat achter de volwassene.
In de academie startte Paul met het schilderen van portretten, vooral omdat hij het werken met olieverf wou verkennen. Tekenen is de ideale techniek om korte momenten in te vullen omdat dit weinig voorbereiding vraagt. Zo kan je in drukke periodes toch artistiek bezig blijven.Paul deed veel onderzoek naar mandalaschilderen en ontwikkelde zijn eigen techniek. Het bertreft een vorm van actionpainting waarbij het doek op een draaiend paneel wordt bevestigd en al draaiend beschilderd. Deze techniek paste hij veel toe in kinderworkshops. Hij houdt ook van schilderen op de tonen van muziek. Een samenwerking met een orgelist mondde uit op een schildersessie in een kerk waarbij het kunstwerk op het altaar tot stand kwam.
En, last but not least, Paul geeft ook artistieke ideeën bij wooninrichting.

Jef Stynen, fotografie

Wanneer de jaarlijkse weekend-workshop beeldhouwen plaatsvindt in de Hof van Verbeelding, is Jef van de partij. Hij gaat op zoek naar de perfecte combinatie van het gezicht, de handen en de steen in bewerking. Enkele van zijn realisaties zijn tentoongesteld en het zijn stuk voor stuk pareltjes, vergezeld van enkele intieme, bijzonder mooie natuurfragmenten.
 

Jef stortte zich vijf jaar geleden op de fotografie en verbreedt zijn kennis en kunde aan de academie te Hove. Vanaf zijn jeugd was hij tot fotografie aangetrokken maar moest om beroepsredenen deze hobby een aantal jaren ter zijde leggen.
Jef realiseert fotografieprojecten als vrijwillig fotograaf. Inspiratie vindt hij in de natuur en in de interactie met mensen. Hij belandde in Hof van Verbeelding door een louter toeval. Een danscursus bracht hem in contact met de juiste persoon op het juiste moment.

Johan Docquier, beeldhouwen, landart

Johan woont in het grote huis in Hof van Verbeelding. Op deze plek ontbreekt het niemand aan inspiratie! Voor hem is kunst synoniem van ontdekken, laten ontstaan, bekijken van ideeën en deze gebruiken of laten zoals ze zijn. Deze principes past hij toe in zijn beeldhouwwerk. Geduldige aardekracht, een werk van zijn hand, gebeeldhouwd uit Franse kalksteen, is hiervan een mooi voorbeeld. Dit immense stuk blijft inspireren. Het "is" en het kan verder "worden".
De mutserds op het terrein hebben een symbolische waarde. Johan wil deze ambacht in ere herstellen. Op artistiek vlak vertaalt hij dit door het samenbrengen van een rijke veelheid tot een getransformeerde waaier.
Jaarlijks organiseert Johan een beeldhouw tweedaagse. Dit jaar gaat de workshop door in de maand juli. Jammer genoeg is hij al volgeboekt. Geïnteresseerden kunnen best de website raadplegen.


Tan Ljungberg, schilderijen, natuurdans

Bij de aanvang van de workshop Natuurdans, rond de poel in de stille plek, nodigt Tan de aanwezigen uit om al hun zintuigen te gebruiken: kijken, voelen, horen, smaken, ruiken, luisteren. Laat het contact met de natuur ontstaan. Alsof je wordt meegevoerd door een zachte kracht, ontstaat de beweging. Ook iets te bekijken wekt een gevoel dat kan transformeren in beweging. Een andere manier: maak het heel stil in jezelf en observeer. Vanuit die invalshoek laat je je meenemen in de beweging.
De deelnemers rond de poel komen stilaan in beweging: zacht en vloeiend en toch verschillend. Een ding hebben ze gemeen. Iedereen heeft een ontspannen, gelukzalige glimlach op het gezicht. Het proberen waard!

 

Lutgarde Cleiren, landart

Lutgarde is labyrintvrouw. Zij bestudeert de geschiedenis, evolutie en de diverse vormen van het labyrint! Ze ontwerpt ook zelf labyrinten.
Het labyrint is een oeroud en tijdloos symbool, vrij van enige filosofie, metafoor voor de levensweg van de mens.
De weg naar het centrum van het labyrint is de start van een innerlijke reis. Door de heen en weer bewegingen bij het stappen komt de beoefenaar in een staat van ontspanning. Het centrum is een rustige plek waar je enkel hoeft te "zijn". Na dit meditatieve moment verlaat je het labyrinth weer via de heen en weer bewegingen, ter voorbereiding van de terugkeer naar het dagdagelijkse leven, gesterkt door de opgedane ervaring.
Het labyrint vertelt veel over de geschiedenis van de mens. 5000 jaar geleden was het een dans. Later werden labyrinten op heilige plaatsen in grotten ingekerfd. Daar vonden dan rituelen plaats. Labyrinten werden ook gebruikt door priesteressen. Zij gingen 7 maal rond het heiligdom. Dat kon een steen, een boom of een specifieke plek zijn. Na afstand genomen te hebben van de buitenwereld werd het heiligdom betreden. Daar speelde zich dan een ritueel af. Terugkeer naar de mensenwereld gebeurde door weer 7 maal rond het heiligdom te stappen.Andere kunstenaars aanwezig in Hof van Verbeelding:
 
Inge Vantilborgh, schilderijen
Erika Van Rompaey, schilderijen
Jet Groen, beeldhouwen

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten