zondag 5 mei 2013

Hof van Verbeelding: waar mens en kunst mekaar ontmoeten


De zon is van de partij. Een schitterend moment voor een bezoek aan dit bijzondere oord. Kleurrijke vlaggen vormen een speels contrast met de staalblauwe lucht en zorgen voor een hartelijk welkom Diane's tooi is opgesmukt met natuurelementen en ze begroet vrolijk de talrijke gasten. Ze overhandigt een keurig opgesteld overzichtsdocument dat zorgt voor een feilloos parcours door deze ware hof van Eden.Voor elk wat wils

Het buitenatelier begint met fotografie die inzoomt op de natuur, de mens en materiaal in bewerking, op de gevoelige plaat vastgelegd door Jef Stynen
Enkele stappen verder kom je in een ware openlucht-concertzaal terecht. Diverse creaties zorgen voor muzikale tonen die allen ontstaan uit het samenbrengen van natuurelementen. Je hoort de zang van een vogel, de warmdoffe klank van hout dat is opgebouwd als een xylofoon, je kan glazen flessen bespelen. De voortgebrachte klanken zorgen voor een aparte sensatie. De bellengang laat je toe je eigen lied te componeren. Het geheel van deze elementen vormt een waar natuurorgel.

Het uitgestippelde pad brengt je in een deel van de tuin dat bezaaid is met diverse kunstvormen. De molleman, in de grond een goeie kerel, (een beeldhouwwerk), is een aandachttrekker. Her en der liggen, staan, hangen mutserds als herinnering aan vervlogen tijden. Dit symbolisch werk wil deze vergeten ambacht in ere herstellen. De voelsteen nodigt je uit de ogen te sluiten en met je handen te voelen hoe glad de steen is. Je voelt zijn zachtheid, warmte en vorm.

Het Grote Huis herbergt schilderijen van Paul Fontyn: portretten in olieverf, tekeningen en mandalaschilderijen.


In het Kleine Huis beland je in dansend plezier. Schilderijen van de hand van Erika Van Rompaey en Tan Ljundberg nemen je mee in in een vrolijke en kleurrijke wereld. In het aangrenzende prieeltje word je uitgenodigd je eigen portret te teken. Een uitdaging! Je kijkt niet naar het tekenpapier, wel in de spiegel. En het vetkrijtje, eenmaal neergezet, komt niet meer los van het blad. Iedere poging resulteert in een kunstwerk, wat het mooiste bewijs levert dat er in ieder van ons een artiest schuil gaat.


De stilteplek is opgebouwd rond een kleine poel. Een ideale plek om te mijmeren, te dagdromen of te mediteren. Een bankje, opgebouwd uit wilgentakken nodigt je hiertoe uit. En waarlijk, het is onweerstaanbaar! Na enkele tellen ben je helemaal in het nu, verlost van de alledaagse zorgen en bekommernissen.
Dit is tevens een ideale plek voor een natuurdans. Deze wordt begeleid door Tan Ljungberg en brengt menigeen in de verleiding om deel te nemen aan deze workshop.

Ooit al een labyrinth beleving meegemaakt? Hier kan je je laten begeleiden door Lutgarde Cleiren, labyrinthvrouw. Een labyrinth is geen doolhof maar een innerlijke reis. Lutgarde legt je uit hoe je hierbij tewerk gaat. De weg naar het middelpunt geeft je de gelegenheid om van je huidige leefwereld los te komen en rust te vinden. In het middelpunt beleef je de ware rust en contemplatie. De weg uit het labyrinth bereidt je weer voor op je normale leven en omgeving.


Achter de kaboutertuin staat een bankje met uitzicht op een omgeploegd veld. Een banaal bankje, maar wie er plaats neemt betreedt een andere wereld. Stilte en rust alom. Enkele kaderframes die in de bomen rondom het bankje hangen tonen je schilderijen van de omgeving in een naar eigen smaak gekozen perspectief. Je maakt zo veel natuurkaders als je wil. Eenvoudig, maar de ontdekkingsreiziger vindt hier ware schatten!

Wil je even op adem komen, de opgedane indrukken laten bezinken, je ervaringen delen met iemand? Dat kan. Er is immers de buitenbar. Daar geniet je van een lekker sapje, een thee, een koffie of een alcoholisch drankje voor de liefhebbers. Maar zorg dat je een stukje taart proeft. De keuze is bijna onbeperkt.


De Hof van Verbeelding herbergt nog veel meer dan wat hier werd beschreven. Je kan er ook na de week van de amateurkunsten terecht. Op de website vind je alle informatie.


Een keure aan kunstenaars

Tijdens de week van de amateurkunsten is de Hof van verbeelding een ware ontmoetingsplek tussen kunstenaars en kunstliefhebbers en dit op een laagdrempelig niveau. De organisatie biedt ruimte en mogelijkheden aan artiesten van divers pluimage om hun creativiteit ten dienste te stellen van ieder die honger heeft naar kleur in het leven. De doelstelling is tevens om de bezoekers gastvrij te ontvangen. De kunstenaars onderling geven mekaar een duwtje in de rug om hun kunnen naar een hoger niveau te brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten