woensdag 1 mei 2013

KLEUREN VAN BELGIE - nationale finale


Tweeduizend enthousiaste supporters verzamelden de avond van 28 april in de Stadsschouwburg in Antwerpen voor de finale van de 4e editie van “Kleuren van België”. De interculturele wedstrijd rond zang, poëzie en speciale talenten kan stilaan een traditie worden genoemd. De organisatie huist onder de vleugels van Beltud (www.beltud.be), de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap en Dialoog,  i.s.m. Fedactio  (www.fedactio.be), de overkoepelende organisatie voor actieve verenigingen in België.

Dat het een belangrijke finale was, bleek niet alleen uit de goed gevulde zaal. Ook een hele rij prominenten met verschillende ministers, de Antwerpse gouverneur en diverse schepenen tekenden present. De finalisten werden beoordeeld door een professionele, 12-koppige jury met o.a. voorzitter Johan Verminnen, Eva De Roovere, Koen De Bouw en Francesca Vanthielen. Het hele spektakel werd gepresenteerd door Esra Iramil en Brahim. Alle ingrediënten voor een succesvolle avond dus en dat werd het ook!


 
Brahim en Esra Iramil.
 
   Juryvoorzitter Johan Verminnen.


Hoewel “Kleuren van België” een wedstrijd is, wil deze manifestatie verder reiken. Dhr. Mevlüt Akgüngör, voorzitter van het Platform Kunst, Cultuur en Media binnen Fedactio stond ons te woord om één en ander toe te lichten over dit unieke en bijzondere initiatief:

“Kleuren van België” richt zich tot jongeren van 9 tot 16 jaar. Het unieke is dat de deelnemers in de categorieën zang en poëzie telkens in een taal optreden die hen niet bekend is. Zo brengt bvb. een Turkstalige deelnemer een liedje in het Nederlands of Frans,  draagt een Franstalige een gedicht voor in het Turks of het Nederlands en brengt een Nederlandstalige iets in het Frans of het Turks. Naast zang en poëzie is er ook een categorie “speciale talenten”, waar dans of instrumentale muziek aan bod komen.

Dhr. Mevlüt Akgüngör

Optreden in een taal die je vreemd is en niet begrijpt of het uitvoeren van een stuk uit een andere cultuur, verhoogt de moeilijkheidsgraad aanzienlijk. De bedoeling hiervan is om empathie en begrip te creëren tussen verschillende culturele, ethnische groepen en taalgemeenschappen. Het aanleren en uitvoeren van elkaars liedjes, muziek, poëzie en dans in al zijn culturele diversiteiten en overeenkomsten, bevordert het samen leven, tegen vooroordelen in. De deelnemers leren immers een andere cultuur beter kennen en begrijpen. Het wederzijdse begrip voor elkaar kon je zondagavond duidelijk zien, horen en voelen in de Stadsschouwburg. 

De finalisten legden elk het beste van zichzelf in hun optreden. Een diversiteit aan stijlen kwamen aan bod: populaire liedjes, klassieke liedjes, poëzie, rap, klassieke muziek, humor en moderne dansperformances. Dat elk optreden intensief was voorbereid, bleek ook uit de zorg die aan kledij, attributen, danspassen en mimiek was besteed. Zich inschrijven deden de deelnemers via scholen, academies en culturele organisaties.


Farah Tekia
Clery Khedir


Kadir en Berdan


Albert Bespalov
Wij spraken even met finalist Berkay ErkaŞ over zijn ervaring:

Zijn inschrijving verliep via Gemeenschapscentrum Vuslat. Als radioDJ voor 2 Turkse radio’s (sonfm.nl en keyffm.com), heeft de 16-jarige Berkay wel wat met taalvaardigheid. Hij koos voor de categorie poëzie en bracht het Franse gedicht “Mon rêve familier” van Paul Verlaine. Berkay spreekt zowel Turks als Nederlands, maar Frans is voor hem onbekend. Het gedicht werd ingeoefend door er meermaals naar te luisteren, het uit het hoofd leren van de tekst en veel te herhalen op uitspraak, intonatie en bijhorende mimiek. Deze geweldige ervaring geeft Berkay zin om zijn toekomst verder op te bouwen rond taal.

Berkay ErkaŞ

De optredens van de finalisten werden afgewisseld met intermezzo's van o.a. de Stedelijke Academie Merksem met “Peter Gunn in Turkey” en Lucerna Dan Akademie met “Zeybel”.

Een bijzonder intermezzo was het cello-optreden van Felix Vermeirsch, de winnaar in de categorie “Speciale talenten” van 2012. Felix is ondertussen verder aan het bouwen aan zijn carrière en werd als cellotalent toegelaten tot de internationaal vermaarde Kronberg Academy in Duitsland. Deze Academy onderricht en begeleidt internationaal, jong topstrijktalent naar een boeiende carrière op wereldniveau. Hiermee toont Felix aan dat “Kleuren van België” een opstap kan zijn naar meer.

Felix Vermeirsch

“Kleuren van België” is een origineel en gemeenschapsoverschrijdend initiatief waar jong talent bewijst dat empathie en begrip voor elkaars cultuur een bijdrage kan leveren aan het samen leven. We kijken al uit naar de editie 2014!

Rana Yanik en minister De Coninck
Shana van Fraechem en minister
van staat De Croo

Mustafa Kadim en minisiter
Schauvliege
Meer informatie:


Tekst en foto's: Luc De Cuyper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten