dinsdag 7 mei 2013

Kunst in het Belfort


Amateurkunstenaars stellen hun werk tentoon in de crypte en de ridderzaal van het Belfort te Aalst.

Aalst 1 mei 2013

In het mooie historische kader van het Aalsterse Belfort was een groep  kunstenaars te gast. Met veel enthousiasme hebben ze hun werk aan het toch wel grote publiek voorgesteld.
  

De belangstelling was gemeend en het was opvallend hoe ook een zeer jong gezelschap er zijn opwachting maakte. Jong en oud waren benieuwd naar de gebruikte technieken en de achterliggende motivatie van de kustenaars. De diversiteit van de tentoongestelde onderwerpen was ruim en dat maakte het geheel erg boeiend.
 
 
 
 
 
Wat was er zoal te zien ? Schilderijen (Carine van den Stock, Paul van Geyt, Rob Ledegen, Renske Nordt, Magda de Schynkel, Eddy Brijs, Crista Van Rossem, Peter Van de Velde, Annie Martens, Ignace Hendrickx, Frieda De Vos), beelden (Eddy Brijs), zelfgemaakte juwelen (Linda Booghmans), beschilderd porselein (Anny Martens), handwerk (Frieda De Vos en Marianne Hauwelaert), elfenbeeldjes (Elke De Winter), recyclagekunst (Frieda De Vos en Marianne Hauwelaert), fotografie (Fernand Van Langenhove), gitaarbouw (Dirk Courteaux), miniatuur kermis (Jan Boyen). Zelfs een vertegenwoordiging van de imkersgilde De Vlijtige Bie en van de aquariumvereniging Wagtail was van de partij.
Het haak- en breicafé van Frieda en Mariannne trokken veel belangstellenden, zelfs het jonge volkje was erg nieuwsgierig en dat gold nog wel voor zowel jongens als meisjes.
 


De miniatuurkermisattracties spraken tot de verbeelding en waren een echte blikvanger. Een staaltje van vakmanschap.
 
 

Kunstig met hout, dat is zonder meer ook van toepassing op Dirk Courteaux, een gitaarbouwer die met hart en ziel, uiterste precisie en geduld zijn instrumenten tot leven brengt. Eenmaal afgewerkt zijn het ware pareltjes, bijna onbetaalbaar vakmanschap. Ongeveer tweehonderd uur handwerk per gitaar, daar ga je echt even van duizelen. Speciale houtsoorten, fijn precisiewerk, het uitwerken van de versiering van het klankgat, de randinleg,  maakt het geheel af. De man heeft, je kunt het al raden, altijd een passie voor hout gehad. Van klassieke tot flamencogitaar, Dirk heeft het allemaal onder de knie.  Van zijn artistieke gave zijn beroep maken, dat  is een droom die misschien ooit nog wel uitkomt.
 
 

Carine Van den Stock, spiritueel abstracte schilderijen. Mooie werken die velen een plaats zullen willen geven op een speciale plek.  Een naam om te onthouden. En de toekomst ziet er goed uit, want binnenkort verhuist zij naar een nieuwe stek, niet zomaar een nieuwe woning maar eentje waar plaats is voor de installatie van het zo begeerde ruime atelier van de schilder… haar of zijn  echte habitat…

Ignace Hendrickx, gepensioneerd verwarmingsinstallateur en technieker die zijn leven een nieuwe wending heeft gegeven en een initiatiecursus keramiek volgde bij Syntra. Het werd uiteindelijk een opleiding van drie jaar, dermate groot was de passie. Daarbij een specialisatie in draaiwerk en een opkomende interesse voor het schilderen, een ambitie die de man ook heeft waar gemaakt. Acryl of olieverf, een combinatie van beiden…er wordt ge√ęxperimenteerd…van de opaalkust in Noord-Frankrijk tot een huiselijk tafereel …
 
 

Iedere deelnemer bespreken zou ons te ver leiden in het kader van dit  korte verslag. Dat is onmogelijk. Ter compensatie heb ik alle namen in het begin van dit bericht vermeld. Elk van hen verdient een pluim op de hoed. Allemaal gedreven mensen die hun artistieke gaven met veel passie en overtuiging naar buiten brengen en er daarbij in slagen om een ruim publiek als het ware te betoveren, te begeesteren, in verleiding te brengen.
 

 
Tekst en fotografie : Robrecht De Muyter
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten