dinsdag 7 mei 2013

'Kunst Loco Motief' - een artistiek spoor door Begijnendijk


"Kunst Loco Motief" is een groep actieve, creatieve kunstenaars uit Begijnendijk. In het kader van de WAK stelden 11 onder hen hun werken voor op 7 locaties in het dorp. De locaties waren de opengestelde ateliers en tuinen van de kunstenaars zelf. Bezoekers konden met een plannetje makkelijk de uitgestippelde route volgen. Zelf had ik nog meer geluk. Bij het eerste atelier dat ik op 1 mei bezocht, ontmoette ik Diana Van der Veken die dicht bij “Kunst Loco Motief” staat en die zo vriendelijk was mij langs elke locatie te begeleiden.

Mia Laenen


Mia Laenen is niet alleen artistiek, maar ook organisatorisch een belangrijke schakel in het collectief. In haar prachtige atelier worden regelmatig sessies modeltekenen en - boetseren georganiseerd, die zowel een drive, als een inspiratiebron voor de groep vormen.

Zelf wisselt Mia schilderen en beeldhouwen af. In haar atelier kon je haar abstracte, schildercreaties bewonderen, in combinatie haar beeldhouwwerken uit Carrara-marmer en andere gesteenten. Ook de beeldhouwwerken in de tuin konden worden bewonderd. Mia stelde ook een informatief bladje op waarin ze de verschillende stappen uitlegt waaruit haar schilderij "Annabelle" is opgebouwd.


Tuinbeeld in Carrara-marmer
Mia's atelier en tentoonstellinhsruimte

Wilma Geyskens


In de winkel, annex atelier van Jan Storms stelde Wilma Geyskens haar kunst voor. Wilma maakt zowel olieverfschilderijen, grafiek als aquarellen. Haar schilderij “Het bos, vriendelijk of vijandig” werd geselecteerd voor de Canvascollectie. Maar ook beeldhouwen is ondertussen een passie geworden. Het portret van Jan Storms, dat hij gebruikt als visitekaartje/logo, is ook van haar hand.

Beeldhouwwerk, met achteraan
"Het bos, vriendelijk of vijandig"
Schilderij van Jan Storms
door Wilma Geyskens


Jan Storms 


 “Beeldhouwwinkel Storms” van Jan Storms is een ware snoepwinkel voor elke beeldhouwer-kunstenaar. Je kan er allerlei gereedschappen, boetseerklei, verschillende soorten gesteenten en nog vele andere zaken aanschaffen. Daarnaast geeft Jan ook workshops, maakt beeldhouwwerk op bestelling, giet kleine bronzen in zijn eigen installatie en, als er nog tijd rest, maakt hij eigen kunstwerken. Tijdens de WAK-route gaf Jan enkele demonstraties.

Een brons van Jan Storms
Beeldhouwwinkel Storms
Marcel Wuyts


In de tuin van Marcel Wuyts was een gezellige drukte. Hier stelden dan ook naast Marcel, ook collega's Iris Elskens en An Claeys tentoon.

Marcel zelf is een creatieve geest die vooral met gebruikte materialen aan de slag gaat en deze zo een tweede leven gunt. Zo werd een oude werkbankhamer gereïncarneerd tot een handige notenkraker. Of de veringen van een oude matras geassembleerd tot luchter.  Of een stuk oude telefoonpaal tot stalamp. In zijn tuin waren nog verschillende van zijn soms gekke creaties terug te vinden.

Telefoonpaal krijgt tweede leven.
Beeld over de kleine ooievaar
met pech, die groot wordt.Iris Elskens


Collega-artist Iris Elskens toonde een al even grote veelzijdigheid die niet in één vakje valt te stoppen. Zo werkt ze creaties uit in verschillende ledersoorten: schoenen, handtassen, riemen, ringen, sleutelhangers. Haar veelzijdigheid komt ook tot uiting als beeldhouwster: verschillende materialen, zowel gebeeldhouwde als gegoten stukken, verrassende wijzen van presenteren. Haar stijl is eerder abstract, met aandacht voor vorm en verhoudingen.

Creaties in leder.
"Saxofonist"


An Claeys


Ook An Claeys heeft een persoonlijke kunstzinnige taal. An maakt zowel abstracte als figuratieve werken. Daarbij is steenkappen haar voorkeurstechniek: een harmonische vorm creëren vanuit massieve blokken steen, soms vanuit een ontwerp, maar evengoed “en taille directe”, zich laten leidend door de vorm van de steen. Het werk “Geheim” haalde de selectie van de Cavascollectie.

"Tegenstellingen" (taille directe)
"Vergankelijk"Julia Verduyckt


De volgende stip op de routekaart bracht ons bij Julia Verduyckt, een gepassioneerde aquarelliste. Zij toonde landschappen, stillevens, dieren en portretten in haar gezellige atelier. Zelfs met zoveel ervaring volgt Julia nog steeds workshops om zich verder te ontwikkelen. Zij is ook lid van het Aquarel Instituut van België en een aquarel van Julia was de inspiratie voor het logo van "Kunst Loco Motief".

"Vuurtoren"
Julia met het werk voor het logo
van "Kunst Loco Motief"
Nicole Depreter en Albert LeysIn hun gezellige atelier, met houtstoof en zicht op de natuur, schilderen Nicole Depreter en Albert Leys gepassioneerd en wanen zich dan even weg van de wereld. Hun werken zijn zowel figuratief als meer realistische en in verschillende formaten. Het werk “Overgave” van Albert haalde de selectie van de Canvascollectie.

Links: werk van Nicole Depreter;
Rechts: werk van Albert Leys

"Overgave" van Albert Leys.


(De ateliers van Sonja Vaes en Erna Van Craen waren tijdens onze toer op 1 mei spijtig genoeg niet open, enkel tijdens het weekend van 4 en 5 mei.)

V.l.n.r.: Magda Van Goolen (schepen van cultuur), Nicole Depreter, Wilma Geyskens, An Claeys, Julia Verduyckt, Erna Van Craen, Sonja Vaes, Albert Leys, Iris Elskens, Marcel Wuyts,Mia Laenen, Jan Storms (foto: Diana Van der Veken)Voor alle bijkomende informatie over "Kunst Loco Motief" of de individuele kunstenaars, kan u terecht op hun website www.kunstlocomotief.be. Gelieve hier te klikken.Tekst en foto’s: Luc De Cuyper; met dank aan Diana voor het rondleiden en uitleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten