woensdag 1 mei 2013

Mady Maeriën neemt het op voor 'achterhaalde' technieken - demonstratie koperetsen en houtsneden in 't Artiekje (Veerle-Laakdal)

In 't Artiekje in Veerle-Laakdal wacht Maddy Maeriën de kunstliefhebber op. Niet enkel de kunstliefhebber, maar ook de kunstenaar. 't Artiekje is een kunstgalerij. De galerij biedt in samenwerking met de cultuurraad een forum aan Laakdalse kunstenaars.

Achterin heeft kunstenares Mady Maeriën haar atelier. Tijdens de Week van de Amateurkunsten houdt ze 'open atelier' en toont aan ieder die er interesse voor heeft wat de techniek is en waarin de verschillen liggen.


De kunstenares aan het werk

'Ik zit in mijn eerste jaar grafiek nu,' vertelt Mady Maeriën.' Ik was daarvoor ook al lang bezig met kunst natuurlijk, maar grafiek is mijn eerste jaar. Toen ik deze keuze maakte, kreeg ik toch wel wat kritiek te verwerken. Het wordt gezien als een achterhaalde techniek en bovendien is het zeer arbeidsintensief.' Toch is Mady er van overtuigd dat deze techniek heel wat mogelijkheden kent en dat hij vooral niet bekend genoeg is.
'Er is veel interesse voor de workshops die ik hier geef', vertelt ze.'Ik werk samen met Vormingplus Oost-Brabant voor het geven van workshops in andere kunsttechnieken. Ik heb hen nu aangeboden om ook deze workshops in hun pakket aan te bieden, omdat er zoveel interesse voor is. Mensen willen op korte termijn een techniek aanleren.'Verschil in techniek

In haar atelier legt Mady Maeriën uit wat nu juist het verschil is tussen de techniek van het etsen en die van de houtsnede en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Etsen doet ze vooral op koper, maar soms ook op plexiglasplaat. Deze laatste heeft echter als nadeel dat ze gemakkelijk barst in de drukpers. De reden waarom Mady vooral voor koper kiest, is omdat het zuur waarin de koperets gelegd wordt minder agressief is dan deze waarin andere materialen in ondergedompeld moeten worden. Etsen is een diepdruktechniek: het gedeelte dat ingekleurd wordt, wordt uitgekerfd in de diepte. Het nadeel van deze techniek is dat het zeer veel tijd vraagt om een afdruk te bekomen. Bovendien kan je met een koperets slechts een tiental afdrukken maken vooraleer je ze terug moet etsen. Tussen elke druk heb je ongeveer een uur werk om het koperen plaatje terug drukklaar te krijgen.

Houtsneden daarentegen is een hoogdruktechniek. Met andere woorden: het gedeelte dat ingekleurd moet worden, kerf je niet uit. Het kerven zelf noemt men 'gutsen' en je doet het met een 'guts'. Er zijn er in verschillende diktes en vormen. 

'Ik gebruik vooral mdf-plaat omdat dit zacht is,' legt Mady uit, 'maar je kan dit in principe met alle soorten hout doen waarin je kan kerven.' Als de ets volledig klaar is, moet je er met een inktroller inkt over uitrollen. Dat doe je niet zomaar even. Je spreidt de inkt uit op een plexiglasplaat totdat deze niet meer 'vettig' is. Dat vraagt wel wat inspanning.


Uiteindelijk belandt de houtsnede in de drukpers. Ook dit is niet zomaar snel, snel even door de pers. De druk moet juist genoeg zijn: niet teveel en niet te weinig. Ervaring en oefening is hier de boodschap! Ook moet de ets in één beweging door de pers gerold worden.


Deze techniek heeft toch wel enkele voordelen ten opzichte van het koperetsen. Je kan één houten plaatje meermaals gebruiken om iets te drukken. Gewoon terug inkten volstaat, terwijl je bij de koperets gemakkelijk een uur bezig bent om alles terug voor te bereiden. 'Het is wel wat smeriger werken natuurlijk,' lacht Mady ,'maar dat is de keuze die je maakt.'

Natuur en natuurtalent in de galerij

Mady Maeriën heeft er voor gezorgd dat ook in de galerij zelf heel wat schilderwerken hangen die het thema 'Natuurtalent' van de Week van de Amateurkunsten perfect weergeven. Er hangen werken van Laura Verbruggen, Lieve De Kort en van drie generaties Turtelboom, namelijk Jan, Michel en Jana Turtelboom.


'Ik vind het prachtig dat we die drie generaties hier kunnen tentoonstellen,' verklaart Mady. 'Het toont perfect hoe de manier van schilderen evolueert in de tijd.'

Er zitten schilderijen bij van bomen, het bos, bloemen, zonsondergangen en ook eentje van mannelijk zaad dat zich richting eicel begeeft. 'Want ook dat is natuur, ' lacht Mady.


't Artiekje
Diestsebaan 36
Veerle-Laakdal. 

Je kan Mady Maeriën bereiken: 0495/42 52 12 of mady.m@telenet.behttp://www.wix.com/ronal24/madymaerienartworld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten