dinsdag 7 mei 2013

Modderorgie, even vergankelijk als lust!

Wat denk je bij het woord "Modderorgie"? Een gevecht met pakken modder dat ontaardt in een niet alledaags tafereel waarvan je met enige afschuw en tegelijk een portie nieuwsgierigheid een glimp wil opvangen? Misschien ben je er niet zo ver naast...

WAK, Londerzeel, lokale kunstenaar...

Wanneer het lot z'n teerling heeft geworpen, is er geen ontkomen meer aan. Robert Meert, cultuur-beleidscoƶrdinator te Londerzeel, bezocht enkele jaren geleden een overzichtstentoonstelling "Jong aanstormend talent" in Leuven. Daar werd hij geconfronteerd met de realisaties van talent van eigen bodem. De werken van Rob Buelens bleven een hele poos latent aanwezig in het onderbewuste. Toen het thema van de Week van de Amateurkunsten werd gecommuniceerd, Natuurtalent, wist hij het: tweemaal raak! Rob kan je wel beschouwen als een natuurtalent. Zijn passie voor natuurlijke materialen en natuurlijke processen was de tweede belangrijke troef. Dit moest uitmonden in een samenwerking tussen de gemeente en een van haar zonen.

Modderorgie

In het park van het Sportcomplex van Londerzeel is het werk te bewonderen. Een put van 4,5 op 4'5 meter met erin in modder geboetseerde menselijke figuren. In kunsttaal uitgedrukt: "een bas-reliĆ«f uitgevoerd in brick techniek". Deze methode wordt ondermeer in de huizenbouw in Afrika toegepast: klei of leem wordt in de zon gebakken en daarna aangestampt om een vaste en stevige structuur te verkrijgen. Die kan een half jaar tot acht maanden standhouden.Waarom zo'n enorm werk in modder?
 
Heel resoluut vertelt Rob dat dit een reactie is op de sculpturale traditie waarbij edele en blijvende metalen worden aangewend om menselijke passies te veredelen. Passie is nochtans van voorbijgaande aard en vaak banaal, tot zelfs bestiaal en weinig bewonderenswaardig. Het moddersculptuur is ook, zoals passie, vergankelijk. Het wordt met verloop van tijd teruggenomen door de natuur en plaatst hierdoor het kunstwerk meer in z'n context. Het is tevens een reactie op de behoudsdrang waar het merendeel van de maatschappij aan lijdt. Wat op termijn eventueel overblijft zijn enkel de foto's en films van het kunstwerk.

Opbouw

De creatie van dergelijk werk neemt ongeveer een week in beslag. De eerste paar dagen is het hard zwoegen. Graszoden losmaken en afvoeren, aarde weggraven. Hiervoor kreeg Rob gelukkig hulp van het gemeentebestuur: een vrijgesteld personeelslid stak hem hierbij een handje toe. Ook de nieuwsgierigheid en aanmoedigende woorden van passanten maakten het werk draaglijk.
Het weer toonde zich inschikkelijk en de zon was royaal van de partij: een must voor het noodzakelijke bakproces van de modder. Na ruim zes dagen was het werk klaar:  een lesbisch orgie. Je kan het vanop een klein podium aanschouwen waardoor het nog indrukwekkender wordt. Een lokale dichter schreef een tekst die naast het werk werd geafficheerd. Het werk blijft te bezichtigen tot het vanzelf weer verdwijnt.

De artiest

Rob Buelens studeerde recentelijk af. Hij volgde in het middelbaar onderwijs de richting Beeldende en Architecturale kunsten en studeerde in die richting verder met als specialiteit beeldhouwen. Hij komt uit een artistiek nest waar in de ruime familie het ganse scala, van architect tot kunstenaar, vertegenwoordigd is.
Rob werkt in een atelier bij hem thuis en in een hangar in een buurgemeente wanneer het om werken van aanzienlijke afmetingen gaat.
Meer info

Wil je meer te weten komen over Rob Buelens en zijn werken, of over de opbouw van zijn Modderorgie, ga dan zeker een kijkje nemen op zijn website, een aanrader!


1 opmerking:


  1. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks! craigslist phoenix

    BeantwoordenVerwijderen