woensdag 1 mei 2013

Natuurtalent in Rietbron Halen

'Het is duidelijk dat het goed is om veel naar buiten te komen met het talent binnen de Halense Kunstkring,' begint Yvan Thijs van de Halense Kunstkring. 'Aan deze tentoonstelling doen dan ook twee kunstenaars mee die eigenlijk geen deel uitmaken van de Kunstkring, maar toch deze keer er bij wilden zijn: Lut Colon en Luc Thomas'

In GC De Rietbron in Halen stellen zomaar eventjes zestien kunstenaars tentoon. Op enkele uitzonderingen na heeft de kunstkring het aantal tentoongestelde werken per persoon wel beperkt tot twee stuks. 'Via de mensen van de cultuurdienst vernam ik dat er op zondagavond heel wat interesse was in de tentoonstelling. Er was hier toen een evenement rond krijgskunsten en heel wat mensen maakten een omweg om toch ook deze werken te bekijken,' gaat Yvan verder.

De Kunstkring

De Kunstkring ontstond uit een initiatief van enkele lokale kunstenaars. De vereniging wil iedereen die scheppend bezig is een forum aanbieden, een manier om naar buiten te treden met zijn of haar werk. Je vindt er dan ook heel wat verschillende disciplines en technieken terug.
 Aquarel: de passie van Mieke Tops


 Op de tentoonstelling treffen we aquarelliste Mieke Tops aan. Aquarel is haar passie. Ze kreeg haar opleiding aan de Academie van Heusden-Zolder en de Hagelandse Academie van Diest. Daarnaast volgende ze nog verschillende cursussen bij bekende aquarellisten. Ondertussen is ze er al meer dan twintig jaar mee bezig.

'Het is steeds weer verrassend om te zien hoe het water zijn weg zoekt op het papier. Mijn werken geven mijn gemoedstoestand weer en ze vertellen iets over mezelf. Meestal weet ik nog precies wat ik voelde toen ik een bepaald werk aan het schilderen was,' aldus Mieke Tops. Zoveel manieren om aan kunst te doen

Christiane Beckers houdt zich bezig met wegwerpmaterialen en vilt, maar beschildert ook haar eigen composities. Hilda Corthouts schildert al vijftien jaar dieren. Varkens, koeien... honden enzovoorts. Ze schildert vanuit haar eigen leefwereld op de boerderij. Lutgarde Mentens gaat voor menselijke vormen, naakt of gekleed weergegeven in acrylverf.

Julien Lekens is dan weer schrijver van prachtig geïllustreerde haïku's. Ook deze hangen op de tentoonstelling. Van Jacqueline Nouwen vinden we enkele prachtige werken in houtskool. Mooie beelden in klei en polyester van de hand van Grety Renders zijn aan de kant van het raam geplaatst. 
We begonnen dit blogartikel met een citaat van Yvan Thijs. Net als Grety Renders is ook hij gepassioneerd door klei. Van zijn hand zien we enkele kleihoofden in De Rietbron. 

In het werk van Liliane Vanholst komt de natuur sterk naar voor. Echt NATUURTALENT dus.
Als schilder geeft Jaqueline Schraepen de voorkeur aan bloemen, portretten, artistiek naakt en de broze sereniteit in het abstracte. Ze wil met haar schilderkunst de natuurlijke magie van haar ontwerpen illustreren.

We vinden ook schilderwerken terug van Ketty Swennen en Gusta Severeyns. Deze laatste interesseert zich voor mensen in hun omgeving. Ze zoemt in op details en gebruikt onrealistische kleuren om te komen tot een abstractere interpretatie.

Laurette Vanwinckelen vat in een poëtische tekst samen wat schilderen voor haar betekent:


Schilderen,
het kleurt mijn huid en verwarmt mijn hart.
Verbeelding en vluchtheuvels naar elders.
Verlangen van een droom,
ontsnappen van woorden en begrippen,
mijn eigen stem langsheen valkuilen en romantiek.

Het is zoals een open venster waardoor ik uitkijk naar een andere wereld.

Een werk hoeft geen uitleg, het spreekt voor zichzelf oprecht in kleur.
Het is voor mensen die van kunst houden.
Het is voor mensen die van het leven houden, het leven op zijn mooist.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten