zaterdag 4 mei 2013

Portfoliokijkdag fotografie


Fotografie is populair. En veel fotografen hebben net iets meer ambitie dan de klassieke familiekiekjes. Zij dromen van exposeren, een boek of zelfs een professionele carrière. Maar hoe goed ben je? Hoe goed moet je zijn? Wat zijn de mogelijkheden? Welke volgende stap? Het is geen makkelijke opgave om je eigen plekje in de wereld van de fotografie te vinden.

Portfoliokijkdag in het FoMu


De portfoliokijkdag op 30 april in het Fotomuseum van Antwerpen bood fotografen een mooie gelegenheid om hun werk aan een deskundig panel voor te leggen. Het beoordelen van foto’s is geen exacte wetenschap, maar veeleer subjectief. Het ervaren panel met Tamara Berghmans, curator van de collectie van het Fotomuseum van Antwerpen (FoMu), Jan Van Broeckhoven, coördinator Fotografiecircuit Vlaanderen en Karel Geukens, directeur van het Centrum voor Beeldexpressie, wikte en woog in ieder geval met kennis van zaken.Elke fotograaf mocht aan deze kijkdag deelnemen, mits vooraf ingeschreven. Er waren geen beperkingen of vereisten, noch preselecties.  De presentatie van de portfolio’s kon zowel digitaal, geprint als in boekvorm gebeuren. Voor elke deelnemer werd ruim een half uur uitgetrokken.

Na een korte introductie over de eigen ervaringen in fotografie, stelden de deelnemers hun meegebrachte werk voor. Sommigen hadden een consistente reeks bij, anderen foto's met minder verband. De ene was overtuigd van de fotografische weg die hij of zij wil volgen, de andere nog meer zoekende. Bij elk verhaal, elke portfolio nam het panel de tijd om het in zich op te nemen, te begrijpen. Er werden bijkomende vragen gesteld, ideeën gewisseld, positieve feedback gegeven. Elke deelnemer kreeg suggesties mee om deze of gene weg te volgen. Tot slot werden hen ook enkele mogelijkheden voorgesteld voor een volgende stap.


Fotografiecircuit Vlaanderen


Om fotografen de gelegenheid te bieden hun werk verder aan een publiek voor te stellen bestaan verschillende initiatieven. Zo is er het Fotografiecircuit Vlaanderen. Het doel van het Fotografiecircuit is om fotografen te promoten en hun werk te confronteren met een breder publiek via individuele tentoonstellingen in 17 culturele centra. Een circuitseizoen loopt telkens van oktober tot september. Wie er in het seizoen 2013-2014 bij wil, zal snel moeten zijn. De uiterste datum is 8 mei en minstens 1 werk moet worden ingediend in tentoonstellingsformaat. Voor meer informatie kan je hier klikken.

Photo View


Een andere mogelijkheid om fotowerk aan een publiek te tonen, biedt de rondreizende expo Photo View van het Centrum voor Beeldexpressie. Photo View 2013 is in première gegaan op het Internationaal Fotofestival van Knokke-Heist en kan daar nog worden bezocht tot 9 juni. Daarna reist de expo verder door Vlaanderen. Voor de editie 2014 kunnen kandidaturen op basis van 3 à 6 foto’s worden ingediend tot 1 december. Voor meer informatie kan je naar deze link.


.tiff


Om het vele fotografische talent een extra podium te geven, lanceerde het FoMu het magazine .tiff. Voor .tiff wordt een strenge selectie gemaakt uit wat zich in ons land allemaal als aanstormend talent aandient en gaat men resoluut voor kwaliteit, diversiteit en eigenzinnigheid. Samengesteld uit uitneembare, losse posters straalt het magazine die eigenzinnigheid zelf ook uit. Meer info: .tiff


Tekst en foto's: Luc De Cuyper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten