woensdag 1 mei 2013

Somewhere Out There


DAI Imaging-Fine art imaging & photography.

A tribute to simplicity of beauty…influenced by esoteric lore and mysteries of the ancient. 

Hofstade (Aalst), 28 april 2013.
Bij het binnenkomen in de tentoonstellingsruimte snuif je meteen letterlijk en figuurlijk een wat geheimzinnige, mystieke sfeer op.
Het visitekaartje dat ik meekreeg geurt nog na op mijn schrijftafel.  

Dirk is de gastheer. Een vriendelijke man die tegen een zachte, tintelende maar rustgevende achtergrondmuziek uitleg geeft over hemzelf en zijn fotografisch werk.

In het dagelijkse leven is hij weliswaar begaan met andere dingen dan fotografie, maar lang geleden is hij professioneel in de sector bezig geweest. Pas de laatste jaren gebeurde de omschakeling in de richting van de amateurkunst.  

Dirk heeft een vorming fotografie en film achter de rug aan het St. Lucasinstituut te Brussel en is altijd op een vrij intense manier met fotografie bezig geweest, ook beroepshalve. De perfecte match tussen beroep en vrije tijd, tussen het meer technische en het kunstzinnige. Alles leunt wondermooi bij elkaar aan. 
 
 
Het is niet de eerste tentoonstelling die hij organiseert. Er waren eerdere groepstentoonstellingen maar nu gebeurt het meestal in de ruimte op het gelijkvloers van zijn woning. Erg praktisch en de stress en het over en weer geloop  blijven achterwege.  

Dirk is niet aan zijn proefstuk toe in het kader van de WAK. Hij vindt het een prachtig forum om naar buiten te komen met eigen werk. “Men krijgt meteen wat publiciteit en erkenning. Het zou toch jammer zijn om al dat mooie  werk in de kelder of op zolder te laten staan”. 

Binnen de fotografie volgt Dirk geen specifieke richting. Er is diversiteit aanwezig. Dat is moeilijk te omschrijven zo vertelt hij.  In zijn professionele periode was hij vrij veel bezig met studio en portretfotografie, tot ongeveer 2001. Nadien werd het wat stil maar sinds een paar jaar maakte hij een nieuwe artistieke start, dikwijls gebaseerd op oudere werken, want dingen moeten bezinken…en daar is tijd voor nodig en pas dan kan je ermee naar buiten komen.

Zeker de laatste jaren is er in zijn werk een sterke verwevenheid met het mystieke, het spirituele.

Zijn eigen tentoonstellingsgallerij Mercurius heeft in dit verband nog een andere geschiedenis.
 

De naam DAI komt uit het Gaellic en staat voor “dag”.  Je merkt het verband met de Keltische verering van dag en nacht, de tevredenheid over het elke dag opkomen van de zon en het maken van de dag. 

De basisidee die men als een rode draad terug vindt in het werk is het Hermetisch gedachtengoed, maar dat is weer een ander verhaal. 
 
 
“Somewhere Out There" gaat boven “het voor ons visuele”, dat is de achtergrond van de fototentoonstelling. 

DAI Imaging
MERCURIUS
Hoogstraat 71
9308 Hofstade-Aalst

 

Tekst en fotografie : Robrecht De Muyter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten