dinsdag 26 maart 2013

In de ban van... Hamme!


IN DE BAN VAN... HAMME!


Met 37 initiatieven is Hamme één van de actiefste deelnemende gemeentes aan de Week van de Amateurkunsten 2013 (WAK). Wim Smet, één van de plaatselijke WAK-coördinatoren, gunde ons een eerste blik.

In de ban van... de Week van de Amateurkunsten


Hamme neemt dit jaar reeds voor de vijfde keer deel en kan dus op heel wat ervaring rekenen. Hoewel de organisatie van de WAK een initiatief is van de Cultuurraad in samenwerking met de Dienst Cultuur van Hamme, wordt van bij de start vooral gerekend op de creatieve ideëen en spontane initiatieven vanuit de deelnemende verenigingen, scholen, zorghuizen en individuele kunstenaars. De organisatie creëert het kader, de concrete invulling gebeurt gezamenlijk door Hammenaars van alle leeftijden. De eerste voorbereidende vergadering, om de WAK-wagen aan het rollen te brengen, vond plaats in oktober 2012.

In tegenstelling tot voorgaande edities, waar telkens het zwaartepunt van het WAK in een andere Hamse wijk lag, werd deze keer gekozen om de meeste activiteiten in het centrum van de gemeente te organiseren, waardoor een maximaal aantal mensen betrokken wordt. Alle WAK-activiteiten zullen dit jaar plaats vinden in het weekend van 4 en 5 mei, telkens tussen 13 en 18 uur.

In de ban van... Natuurtalent


Hoewel van bij de start de slogan en het jaarthema “Natuurtalent” van de WAK als bindmiddel wordt gebruikt, heeft men in Hamme gekozen voor een aparte slogan: “In de ban van...“. Een slogan die verwijst naar de passie van (amateur)kunstenaars voor hun artistieke expressies, waarbij de drie puntjes op verschillende manieren kunnen worden ingevuld en geïnterpreteerd.

Iedereen zal in Hamme zijn gading kunnen vinden. Een greep uit de vele initiatieven: een sappentrapper, een aperitiefconcert, een musical, verschillende tentoonstellingen, een fotozoektocht, workshops, enz. Het weekend zal zondagavond worden afgerond met een uniek slotconcert met bigband op de binnenkoer van de Academie.

In de ban van...


Hamme zal ongetwijfeld bruisen op 4 en 5 mei en iedereen wordt dan ook van harte uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan de locaties of deel te nemen aan de verschillende initiatieven. Enkele straten in het centrum zullen tijdens de activiteiten worden afgesloten.

Een uitgestippelde fietsroute zorgt ervoor dat bezoekers geen enkele locatie hoeven te missen. Desgewenst kunnen zelfs fietsen worden gehuurd, mits tijdige reservatie.

Het gedetailleerde programma zal binnenkort worden bekend gemaakt via pers, affiches, programmaboekjes, en andere media.

Voor meer gegevens kan u terecht op de website van de Week van de Amateurkunsten (www.wak.be). Op de website van de gemeente Hamme (www.hamme.be) kan u een plannetje en de brochure vinden. De coördinatoren zijn Sophie De Winter (cultuur@hamme.be) en Wim Smet (wisme@hamme.be).

Coördinator Wim Smet met het ontwerp van de affiche