zaterdag 27 april 2013

KCT-KUNSTENCENTRUM TRAGEL Aalst.In een gezellig complex aan de Dender in Aalst is een enthousiaste groep van schilders actief in de oude gebouwen van het voormalige fabrieksgebouw FFR.

 

 
Het gebouw stamt uit een ver verleden, toen in het industriële Aalst tal van garenspinners er hun stek hadden. Vergane glorie, maar toch mooi en verrassend om  in een gedeelte van het gebouw op het gelijkvloers en de bovenliggende verdieping een tentoonstellingsruimte en een schildersatelier aan te treffen. Het historisch complex, want zo mag het toch worden genoemd, dateert van 1875. De lichtinval is uitstekend. Verder is alles aanwezig, tot een gezellige zithoek toe, waar ingewijden van gedachten kunnen wisselen, niet alleen over artistieke onderwerpen , ook een  babbel over de gang der alledaagse dingen ontbreekt er nooit. Een koffie of een wijntje onderstreept het enthousiasme en de vriendschap.
 

Zelfs een gezellige zithoek is aanwezig.  
 
 
Het Centrum is dit en het volgende weekend speciaal geopend in het kader van de Week van de Amateurkunsten. Het is de tweede deelname, zo vertelt Urbain Schreyen, één van de begeesteraars van de groep. Hij stond aan de wieg van het centrum. Ongeveer 10 jaar geleden werden de deuren geopend. Het was meteen voor velen een vaste plek, want de meeste schilders hadden tot dan geen eigen atelier. De groep  is geleidelijk aan uitgegroeid tot een vaste kern van een tiental schilders.
 
 
Klassiek olieverf, landschappen in aquarel, eigentijds in acryl, pastel, figuurtekenen in houtskool, zelfs installaties in verschillende materialen…..een veelzijdig palet. Meerdere thema’s komen aan bod: personen, water…, zelfs een ikoon… 


 
 
Er zijn plannen voor uitbreiding naar beeldhouwkunst. Je merkt het algauw, de dynamiek en de blik op de toekomst zijn nooit ver weg.De tentoonstellingsruimte, daar is men uitermate trots op en deze wordt zelfs gebruikt voor tentoonstellingen van buitenstaanders. De naam Exagon Art Space zal men niet licht vergeten, eens men de ruimte heeft bezocht.
Het is een plaats waar kunstenaars toch de gelegenheid krijgen om hun werk aan een breder publiek te tonen.


Exagon Art Space
 
Urbain is vragende partij om naar de toekomst toe het aantal deelnemers aan het WAK-initiatief in Aalst verder uit te breiden. Een lovenswaardig voornemen waar we nog zullen van horen.
Nieuwe leden hebben meestal een grafische opleiding,  zijn er altijd welkom en worden ondersteund door de vaste kern.
Het Centrum is het ganse jaar door geopend en sluit enkel tussen Kerst en Nieuwjaar.
Een aangename plek voor creatieve mensen met zin voor schilderkunst en enige artistieke opleiding. Dinsdag en donderdag is er teken- en schilderavond. Ook met modellen wordt er eens per maand gewerkt.
 
Zelfs een paar tortelduifjes kwamen een kijkje nemen.
 

De kunstenaars exposeren éénmaal per jaar hun gerealiseerd werk in hun eigen galerij Exagon Art Space of op een locatie binnen of buiten de stad.
Ben je in Aalst, maak wat tijd vrij en breng zeker een bezoekje aan het KCT. Je wordt er gegarandeerd  als een koning ontvangen.  


 
Kunstencentrum Tragel
Tragel Noord III 32
9300 Aalst
http://www.kunstcentrumtragel.com/
 

Fotografie en tekst : Robrecht De Muyter
 
 
 
 Minister bezoekt WAK Assenede

Assenede zaterdag 27 april.

Hoog bezoek zaterdag voor deze Oost-Vlaamse gemeente Assenede waar lokale kunstenaars, scholen en de buitenschoolse kinderopvang, onder de bezielde leiding van WAK-coördinator Sofie Van Waes, de Week van de Amateurkunsten op gang trokken. Minister Schauvliege kwam er in hoogst eigen persoon een kijkje nemen naar enkele van de vele WAK-activiteiten.
De minister koos er de wandelroute "Gevonden en bruikbaar verklaard. Creatief met afval" uit en een groepstentoonstelling in het gemeenschapscentrum De Bijenkorf. Verder was ze getuige van een workshop beeldende kunst voor jongeren.