zondag 28 april 2013

Kunstzinnige kaarten in Hofstade (Zemst)Elke woensdagnamiddag komt een groepje creatievelingen samen “kreaselen” achteraan de winkel "HobbyPatch" in Hofstade.

Kreaselen


Kreaselen?? “Kreaselen” is een eigen term, naar analogie met “sportelen”, die verwijst naar creatief knutselen. Door met een eigen creatieve inbreng of invalshoek  samen te knutselen houden de deelnemers de geest scherp en flexibel. Het is niet enkel een kransje voor vrouwen, want ook mannen houden van deze originele en gezellige aanpak, met koffie, thee en soms gebak van een jarige. De nadruk ligt niet zozeer op het aanleren van vaardigheden op zich, maar op gezellig samen zijn, elkaar helpen, tips en advies geven. Voor ieders vaardigheid en talent is er een plaats. Ook enkele jongeren voelen zich overigens aangetrokken tot deze ongedwongen knutselsfeer.

Gezellig kreaselen.

Kunstzinnig kaarten


Zaterdag toonde de groep verschillende handgemaakte kaarten, maar ook patchwerk en andere creatieve werkjes. Je kon ook enkele “kreaselers” aan het werk zien. De kaartjes worden gemaakt op basis van een patroon, maar de maker geeft er een eigen creatieve toets aan door af te wijken van het voorbeeld en door het gebruik van verschillende materialen en technieken. Zo wordt er ook gewerkt met allerlei récup-materialen (bvb. een CD, een enveloppe van de belastingen (echt waar!), theezakjes, enz.) en wordt er geknipt, gekleefd, geborduurd en genaaid. Het resultaat is dat elk kaartje een uniek kunstwerkje is. Origineler dan de commerciële kaarten die je normaal verstuurt.

Kaarten in allerlei vormen, kleuren, technieken.

Patchwork en quilten


Bezielster Diana Behets geeft ook cursussen naaien en stikken. Zelf is ze gespecialiseerd in patchwork en quilten, het aan elkaar naaien van lapjes stof van verschillende kleuren, dessins en vormen tot een mooi lappendeken . In de winkel en hobbyruimte vind je verschillende mooie voorbeelden van deze techniek.

Aan de wand één van de patchworks.

 Kunst met een grote H


Je kan deze creaties misschien geen kunst met grote K noemen, maar wel kunst met een groot Hart. Kreaselen legt de nadruk op gezelligheid en rust, zonder competitie en druk. Een mooi creatief alternatief in digitale tijden!


Voor meer informatie kan je bij Diana terecht: http://www.hobbypatch.be.

Diana in haar winkel.
Tekst en foto's: Luc De Cuyper