maandag 29 april 2013

Keramiek in 't Fort


De leden van het Kunstatelier ’t Fort vzw openden zondag 28 april de deuren van hun ateliers in het fort van Sint-Katelijne-Waver in het kader van de WAK.


Fort Midzele


Het fort, omringd door een gracht en actueel een privé-domein, maakt deel uit van een fortengordel, opgetrokken tussen de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw (voor meer info: http://www.fortatelier.be/hetfort.html) en was op zich al een bezoekje meer dan waard. Tijdens de opendeurdag werden de historische achtergrond en de functie van het gebouw geïllustreerd met teksten en kopieën van gerelateerde documenten.

Door zijn ouderdom is het gebouw niet meer in optimale conditie, maar de ruimte, de ligging en de tuin maken dit wel tot een aangename en inspirerende locatie voor deze groep keramisten.

Een koepelgang met nissen verbindt de lokalen, die elk een andere invulling kregen als keramiekatelier. Zo is er een lokaal met verschillende ovens, met een glazuurinstallatie, een spuitkabine, een lokaal voor mallen, een werklokaal voor het draaien en opbouwen en in de achterliggende ruimten is nog extra stapelmogelijkheid voorzien. Bij mooi weer wordt ook de tuin, met de rustieke gracht, gebruikt als werk- en tentoonstellingsplaats. Onder een afgedekt koertje staat hier een oven voor raku, een Japanse techniek die zorgt voor een kenmerkende, zwarte oppervlaktetextuur, veroorzaakt door de inwerking van rook en vuur. 


Gang met tentoongesteld keramiek.
Het lokaal met glazuuroven en demo's.

Opstarten van de raku-oven.


Kunstatelier ’t Fort


Kunstatelier ’t Fort bestaat uit 8 creatieve keramisten, elk met eigen specialiteiten en interessegebieden. Op de opendeurdag kon men diverse technieken, vormen, materialen en inspiraties ontdekken tijdens demonstraties met bijkomende uitleg.
Doorheen het gebouw werden verschillende keramieken tentoongesteld. De verscheidenheid van gebruikte technieken en inspiraties en de verschillende achtergronden en ervaringen, zorgen ervoor dat elke keramist een persoonlijke weg bewandelt en dat de creaties zeer divers zijn. De mix van deze dynamische groep, in combinatie met de locatie van de ateliers, zorgen ervoor dat Kunstatelier ’t Fort toch wel uniek is. 

Keramiek op het water


Kunstatelier ’t Fort is niet alleen actief aan de draaischijf of de ovens, maar komt ook regelmatig naar buiten met haar creaties. Er wordt deel genomen aan manifestaties rond kunst en keramiek of er wordt zelf georganiseerd. Zo wordt op 24 augustus ek. rond het fort een nieuw initiatief gelanceerd: “Keramiek op het water”. In en rond de gracht van het fort zullen keramieken, in combinatie met muziek van een live band, het decor vormen voor een ontspannende dag.  


Vakantieworkshop voor kinderen


Even proberen tijdens de opendeurdag.
Hoewel men binnen het Kunstatelier geen les geeft, wil men deze zomer wel een kinderworkshop rond keramiek organiseren. Op 5 en 9 augustus, telkens van 14 tot 16 uur, zal aan kinderen de mogelijkheid worden geboden kennis te maken met de wereld van de keramiek. Via het aanleren van basisvaardigheden van draaien, opbouwen en boetseren, zal worden gewerkt rond het thema “Ontwerp je eigen favoriete ruimte”. De workshop is gericht tot kinderen van 6 tot 13 jaar.Volgende opendeurdag


Kunstatelier ’t Fort is een geïnspireerde en inspirerende groep keramisten. Een bezoekje aan hun volgende opendeurdag is daarom zeker een aanrader. Tijdens het eerste weekend van december worden de ateliers in het fort weer opengesteld voor geïnteresseerden. Zeker te noteren in de agenda!Voor verdere informatie: www.fortatelier.be

Tekst en foto’s: Luc De Cuyper

W-onderbroek, W-onder-goed in Destelbergen


De tekst voor de WAK gepubliceerd op de site van de gemeente Destelbergen deed me het beste vermoeden.

“Op 28 april wordt het beeld Vanity Table (project van provincie Oost-Vlaanderen en radio 2) onthuld in het Reinaertpark en dat grijpen we aan om samen met de lokale kunstenaars, verenigingen,... het park om te vormen tot een klein Middelheim. Doorheen het park ontdek je de hele dag installaties en beelden die perfect in dit decor passen of speciaal voor een specifieke locatie in het park gemaakt zijn……..”
 
De cultuurdienst en cultuurraad van Destelbergen deden een oproep aan alle plaatselijke kunstenaars om deel te nemen aan het WAK en aan het klein Middelheim in het Reinaertpark.

Groot was mijn ontgoocheling toen ik zondagnamiddag slechts werk van twee deelnemers, kunstkring Heusdine en Ronny Lippens, secretaris Heusdine, opmerkte.
Moeten de amateurkunstenaars van Destelbergen WAKker geschud worden of was er een gebrek aan communicatie? Het werk van de 2 deelnemers kon me gelukkig verzoenen met het klein aantal deelnemers.
 
enkele leden van Heusdine bij hun installatie

Leden van de kunstkring Heusdine houden ervan de vuile was buiten de hangen en werkten collectief aan de ludieke installatie W-ONDERBROEK. Creatieve onderbroeken wapperden lustig en zwierig aan de wasdraad in het voorjaarszonnetje in het Reinaertpark. En het publiek? dat glimlachte om zo veel “zot” en surreëel  w-ondergoed.  René Magritte was niet ver weg.
Enkele voorbeeldenHet neoclassicistische Gemeentehuis "Kasteel Van Acker", gebouwd in 1913, werd origineel in beeld gebracht door fotograaf Ronny Lippens . De foto paste perfect in het decor van het bij het Gemeentehuis horende Reinaertpark. De foto stond jammer genoeg mooi te wezen tussen de vele terrastafeltjes en stoelen.

werk van Ronny Lippens

Wat meer over de Kunstkring Heusdine
De kunstkring Heusdine bestaat reeds 41 jaar en biedt goed uitgeruste ateliers waar je in een ongedwongen sfeer kunst kan beoefenen. De Kunstkring telt drie ateliers
het teken- en schilder atelier in Heusden
het keramiekatelier in Destelbergen
het beeldend atelier in Destelbergen
Iedereen (volwassenen) is er welkom.

Meer info 
Kunstkring Heusdine
Kerkham 3G - 9070 Destelbergen
0497 46 26 41

De kunstenaars van kunstkring Heusdine zorgden in Destelbergen voor een vrolijke noot in de Week van de amateurkunsten. Kunst hoeft niet altijd zo serieus genomen te worden, een knipoogje mag ook.

Tekst en beeld Kathleen Ramboer

Puur Vuur bij Kunst(h)art
Zaterdag 27 april was ik te gast op de opendeur WAKdag van Kunst(h)art in de Wolterslaan te Gent.
ik werd er te woord gestaan door de gepassioneerde voorzitter Lionel Vanoverbeke. Zijn vurig pleidooi voor kunsthart deed hun WAK thema Puur Vuur alle eer aan.

Wat is Kunsthart?
Kunsthart is een creatieve ontmoetingsplaats voor iedereen die van kunst houdt. De artistieke vereniging engageert zich ook sociaal en biedt een luisterend oor. Menselijk contact staat voorop daarom betrekt  kunsthart de ganse buurt, de Wolterslaan, bij zijn activiteiten. Activiteiten die heel talrijk zijn zoals workshops keramiek, schilderen, beeldhouwen, grafiek, photoshop, mixed media, model….noem maar op. Daarnaast is er ook een drukke atelierwerking: keramiek, grafiek, schilderen en tekenen.  
het keramiekatelier

het tekenatelierLegendarisch zijn de brunch/filmvoorstellingen waar de ganse buurt op af komt.
Stad Gent stelt de vzw de gebouwen ter beschikking, Kunst(h)art doet de rest met tal van vrijwilligers, vrijwilligers die volgens een Gentse schepen het zout en de peper zijn voor de stad. Hieruit blijkt een welgemeende appreciatie.
De bijna 10jarige vereniging groeit met zijn ongeveer 160 leden stilletjes aan uit zijn voegen en is aan het onderhandelen met de stad voor meer ruimte.
Recyclage, economisch, ecologisch zijn drie begrippen die Kunst(h)art niet vreemd zijn.
Het grafiek atelier werkt milieuvriendelijk met non-toxische middelen, het schildersatelier schildert op paneel en niet op canvas, papier wordt in het groot aangekocht enz….

De Rakustook in openlucht
De publiekstrekker van de opendeur dag was de Raku stook in openlucht.


Raku is een eeuwenoude Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk sterk craqueleert . De keramiek wordt op hoge temperatuur gebakken (circa 1000 graden) en vervolgens afgekoeld.


de Raku stook in beeld

Volgens de voorzitter Lionel Vanoverbeke is er soms een dun lijntje tussen amateurkunst en echte kunstenaars. Dit Rakuspektakel was het levende bewijs hiervan.

Dit bezoek aan Kunst(h)art gaf mij een goed gevoel. Kunst(h)art is een vereniging met een ziel waar pit in zit en waar de H even belangrijk is als de K.

contactgegevens

Openingsfeest WAK- Plantentuin universiteit GENT-27 april 2013

 


Afgelopen zaterdag 27 april was het feest in Gent. Meer bepaald in de plantentuin van de universiteit van   Gent waar het openingsfeest plaats vond van de WAK.
Met een ruim aanbod aan randanimatie, werden groepen van mensen doorheen de plantentuinen begeleid door medewerkers van de organisatie, om daarna, in afwachting van de uitreiking van de diverse prijzen, een drankje en een hapje te nuttigen onder een stralend zonnetje.