vrijdag 3 mei 2013

Hotel NATURelle in de Pinte

De leerlingen van de kleuter- en basisscholen uit De Pinte en Zevergem versierden meer dan 70 nestkastjes. Tijdens de WAK worden deze op een route tussen De Pinte en Zevergem opgehangen.


                                         

Vanaf je via de grote baan De Pinte inrijdt merk je de vogelhuisje aan de bomen op. Ze zijn kleurrijk versiert en decoreren zo de baan.
Je wandelt rustig door De Pinte en pikt er zo je favorite vogelhuisjes uit. Ik heb alvast mijn favorieten op beeld vastgelegd. 
Foto's door Kristel en Kathleen Lodewijckx
Tekst door Naomi Botte
 
 

Open les Grafiek Zonneheem Eeklo


Op weg naar mijn reportage
Aan het station en in het straatbeeld van Eeklo is WAK duidelijk aanwezig. Hoe kan het ook anders de opvallende WAK affiches kan je moeilijk mislopen. Bovenop de affiches zelf is het WAK programma van de stad Eeklo gekleefd zonder inbreuk  te doen aan de krachtige lay-out van de affiche zelf. Ook mijn reportageonderwerp Grafiek don. 2 mei  om 14 uur in LDC Zonneheem komt tussen de andere activiteiten voor op de affiche.


Open les in het Zonneheem
schilderen aan de hand van een foto
In het atelier werd ik onmiddellijk hartelijk verwelkomd door lesgever/graficus/cartoonist Elie (Prins) Van de Kerckhove en door de amateurkunstenaars zelf. Onder de cursisten was er vandaag slechts één man aanwezig die duidelijk zijn mannetje moet staan onder de vele artistieke vrouwen.
De gezellige sfeer viel me dadelijk op. Schools is het hier zeker niet. Techniek, formaat, materiaal, thema, aantal lesuren, alles is vrij te kiezen, niets moet alles kan. Een atelier duidelijk op maat van elke cursist.
Ideaal voor Véronique die in ploeg werkt en hier na het einde van haar dagtaak om 13 uur onmiddellijk naar toe runt met verf, penseel en doek.
Ideaal voor Antoinette die zo graag een verdwenen klooster wou schilderen om als geschenk aan vrienden te geven. Ook dat kan.

aquarel als illustratie van poëzie
Magda die poëzie schrijft wil graag haar gedichten meer draagkracht geven en zoekt naar bijpassende beelden. Haar favoriete techniek is aquarel. Misschien kan ze zelf haar dichtbundel die eraan komt illustreren?
Marie-Paule experimenteert liever met reliëf en textuur. Ze verwerkt ook pasta en zand in haar schilderijen.
oog voor het detail, bespreken van het perspectief

Allen vertellen me dat ze niet alleen komen om gelijkgezinden te ontmoeten maar ook om te luisteren naar elkaar en nuttige feedback te krijgen, kortom om van elkaar te leren. Ze willen hun artistieke kennis uitbreiden en daar zorgt de docent Elie Van de Kerckhove voor. Elie die cartoonist is en zelf een grafische opleiding heeft genoten geeft massa’s kennis door. Perspectief, kleur, allerhande technieken, zelfs afwerking en het inkaderen wordt uit de doeken gedaan in theoretische lessen. Daarna volgt de praktijk.

werken met pastel


Een familiegebeuren
Ook aan de kinderen wordt gedacht
Tijdens de schoolvakanties mogen de kleinkinderen hun oma en opa vergezellen naar het atelier en zich er creatief uitleven. Na de vakantie krijgen ze zelfs een echt diploma!

pauze in de cafetaria

De les, op dinsdag en donderdag duurt van 14 tot 16u30. Toch wordt ook even tijd genomen voor een half uurtje pauze. Iedereen kan iets drinken in de ruime heldere cafetaria. Elie verraste me met een lekkere koffie.
De cursisten, alle 40 en 50 plussers genieten blijkbaar niet alleen van kunst maar ook van de kunst van het leven.

Info
secretariaat Zonneheem
Schierspoelstraat 9
9900 Eeklo
09 377 02 46

www.zonneheem.be


tekst en foto's Kathleen Ramboer

Mijn KIEM is KUNST te Kapellen op den Bos