dinsdag 7 mei 2013

Modderorgie, even vergankelijk als lust!

Wat denk je bij het woord "Modderorgie"? Een gevecht met pakken modder dat ontaardt in een niet alledaags tafereel waarvan je met enige afschuw en tegelijk een portie nieuwsgierigheid een glimp wil opvangen? Misschien ben je er niet zo ver naast...

WAK, Londerzeel, lokale kunstenaar...

Wanneer het lot z'n teerling heeft geworpen, is er geen ontkomen meer aan. Robert Meert, cultuur-beleidscoördinator te Londerzeel, bezocht enkele jaren geleden een overzichtstentoonstelling "Jong aanstormend talent" in Leuven. Daar werd hij geconfronteerd met de realisaties van talent van eigen bodem. De werken van Rob Buelens bleven een hele poos latent aanwezig in het onderbewuste. Toen het thema van de Week van de Amateurkunsten werd gecommuniceerd, Natuurtalent, wist hij het: tweemaal raak! Rob kan je wel beschouwen als een natuurtalent. Zijn passie voor natuurlijke materialen en natuurlijke processen was de tweede belangrijke troef. Dit moest uitmonden in een samenwerking tussen de gemeente en een van haar zonen.

Modderorgie

In het park van het Sportcomplex van Londerzeel is het werk te bewonderen. Een put van 4,5 op 4'5 meter met erin in modder geboetseerde menselijke figuren. In kunsttaal uitgedrukt: "een bas-reliëf uitgevoerd in brick techniek". Deze methode wordt ondermeer in de huizenbouw in Afrika toegepast: klei of leem wordt in de zon gebakken en daarna aangestampt om een vaste en stevige structuur te verkrijgen. Die kan een half jaar tot acht maanden standhouden.Waarom zo'n enorm werk in modder?
 
Heel resoluut vertelt Rob dat dit een reactie is op de sculpturale traditie waarbij edele en blijvende metalen worden aangewend om menselijke passies te veredelen. Passie is nochtans van voorbijgaande aard en vaak banaal, tot zelfs bestiaal en weinig bewonderenswaardig. Het moddersculptuur is ook, zoals passie, vergankelijk. Het wordt met verloop van tijd teruggenomen door de natuur en plaatst hierdoor het kunstwerk meer in z'n context. Het is tevens een reactie op de behoudsdrang waar het merendeel van de maatschappij aan lijdt. Wat op termijn eventueel overblijft zijn enkel de foto's en films van het kunstwerk.

Opbouw

De creatie van dergelijk werk neemt ongeveer een week in beslag. De eerste paar dagen is het hard zwoegen. Graszoden losmaken en afvoeren, aarde weggraven. Hiervoor kreeg Rob gelukkig hulp van het gemeentebestuur: een vrijgesteld personeelslid stak hem hierbij een handje toe. Ook de nieuwsgierigheid en aanmoedigende woorden van passanten maakten het werk draaglijk.
Het weer toonde zich inschikkelijk en de zon was royaal van de partij: een must voor het noodzakelijke bakproces van de modder. Na ruim zes dagen was het werk klaar:  een lesbisch orgie. Je kan het vanop een klein podium aanschouwen waardoor het nog indrukwekkender wordt. Een lokale dichter schreef een tekst die naast het werk werd geafficheerd. Het werk blijft te bezichtigen tot het vanzelf weer verdwijnt.

De artiest

Rob Buelens studeerde recentelijk af. Hij volgde in het middelbaar onderwijs de richting Beeldende en Architecturale kunsten en studeerde in die richting verder met als specialiteit beeldhouwen. Hij komt uit een artistiek nest waar in de ruime familie het ganse scala, van architect tot kunstenaar, vertegenwoordigd is.
Rob werkt in een atelier bij hem thuis en in een hangar in een buurgemeente wanneer het om werken van aanzienlijke afmetingen gaat.
Meer info

Wil je meer te weten komen over Rob Buelens en zijn werken, of over de opbouw van zijn Modderorgie, ga dan zeker een kijkje nemen op zijn website, een aanrader!


Kunst in het Belfort


Amateurkunstenaars stellen hun werk tentoon in de crypte en de ridderzaal van het Belfort te Aalst.

Aalst 1 mei 2013

In het mooie historische kader van het Aalsterse Belfort was een groep  kunstenaars te gast. Met veel enthousiasme hebben ze hun werk aan het toch wel grote publiek voorgesteld.
  

De belangstelling was gemeend en het was opvallend hoe ook een zeer jong gezelschap er zijn opwachting maakte. Jong en oud waren benieuwd naar de gebruikte technieken en de achterliggende motivatie van de kustenaars. De diversiteit van de tentoongestelde onderwerpen was ruim en dat maakte het geheel erg boeiend.
 
 
 
 
 
Wat was er zoal te zien ? Schilderijen (Carine van den Stock, Paul van Geyt, Rob Ledegen, Renske Nordt, Magda de Schynkel, Eddy Brijs, Crista Van Rossem, Peter Van de Velde, Annie Martens, Ignace Hendrickx, Frieda De Vos), beelden (Eddy Brijs), zelfgemaakte juwelen (Linda Booghmans), beschilderd porselein (Anny Martens), handwerk (Frieda De Vos en Marianne Hauwelaert), elfenbeeldjes (Elke De Winter), recyclagekunst (Frieda De Vos en Marianne Hauwelaert), fotografie (Fernand Van Langenhove), gitaarbouw (Dirk Courteaux), miniatuur kermis (Jan Boyen). Zelfs een vertegenwoordiging van de imkersgilde De Vlijtige Bie en van de aquariumvereniging Wagtail was van de partij.
Het haak- en breicafé van Frieda en Mariannne trokken veel belangstellenden, zelfs het jonge volkje was erg nieuwsgierig en dat gold nog wel voor zowel jongens als meisjes.
 


De miniatuurkermisattracties spraken tot de verbeelding en waren een echte blikvanger. Een staaltje van vakmanschap.
 
 

Kunstig met hout, dat is zonder meer ook van toepassing op Dirk Courteaux, een gitaarbouwer die met hart en ziel, uiterste precisie en geduld zijn instrumenten tot leven brengt. Eenmaal afgewerkt zijn het ware pareltjes, bijna onbetaalbaar vakmanschap. Ongeveer tweehonderd uur handwerk per gitaar, daar ga je echt even van duizelen. Speciale houtsoorten, fijn precisiewerk, het uitwerken van de versiering van het klankgat, de randinleg,  maakt het geheel af. De man heeft, je kunt het al raden, altijd een passie voor hout gehad. Van klassieke tot flamencogitaar, Dirk heeft het allemaal onder de knie.  Van zijn artistieke gave zijn beroep maken, dat  is een droom die misschien ooit nog wel uitkomt.
 
 

Carine Van den Stock, spiritueel abstracte schilderijen. Mooie werken die velen een plaats zullen willen geven op een speciale plek.  Een naam om te onthouden. En de toekomst ziet er goed uit, want binnenkort verhuist zij naar een nieuwe stek, niet zomaar een nieuwe woning maar eentje waar plaats is voor de installatie van het zo begeerde ruime atelier van de schilder… haar of zijn  echte habitat…

Ignace Hendrickx, gepensioneerd verwarmingsinstallateur en technieker die zijn leven een nieuwe wending heeft gegeven en een initiatiecursus keramiek volgde bij Syntra. Het werd uiteindelijk een opleiding van drie jaar, dermate groot was de passie. Daarbij een specialisatie in draaiwerk en een opkomende interesse voor het schilderen, een ambitie die de man ook heeft waar gemaakt. Acryl of olieverf, een combinatie van beiden…er wordt geëxperimenteerd…van de opaalkust in Noord-Frankrijk tot een huiselijk tafereel …
 
 

Iedere deelnemer bespreken zou ons te ver leiden in het kader van dit  korte verslag. Dat is onmogelijk. Ter compensatie heb ik alle namen in het begin van dit bericht vermeld. Elk van hen verdient een pluim op de hoed. Allemaal gedreven mensen die hun artistieke gaven met veel passie en overtuiging naar buiten brengen en er daarbij in slagen om een ruim publiek als het ware te betoveren, te begeesteren, in verleiding te brengen.
 

 
Tekst en fotografie : Robrecht De Muyter
 

 

Amateurkunstenaars stellen zich voor, Brugge

Amateurkunstenaars stellen zich voor

5 mei 2013, Brugge

Op een stralende zondagnamiddag op bezoek gaan naar een amateurkunstenmarktje, het klinkt ideaal. Meer dan 50 actieve amateurkunstenaars kwamen me tegemoet. Allemaal hadden ze hun eigen standje met daarop hun unieke creaties tentoongesteld. Glaswerk, schilderijen, tekeningen, toneel, beeldjes, borduurwerk, musical, poëzie, fotografie, inbinden van boeken, grime, workshops en initiaties kwamen allemaal aan bod. Hieronder zijn enkele sfeerbeelden terug te vinden.


 

expo collage récyclage


Meer dan 180 deelnemers gingen in op de oproep van KUNSTWERKT en het Forum voor Amateurkunsten om een collage te ontwerpen. Zij lieten hun creativiteit de vrije loop en bezorgden een ontwerp op A4-formaat.
Foto's van alle ingezonden collages vind je hier.

Geert Verbeke en Manor Grunewald kregen de moeilijke taak om een selectie te maken van 20 werken. Hun keuze toont hoe divers en inventief de deelnemers met het medium collage zijn omgesprongen. Samen goed voor een mooie mix van stijlen, onderwerpen en invloeden.

De 20 geselecteerde werken zijn nog tot en met zondag 12 mei te bewonderen in een bijzondere expositie in de Verbeke Foundation.
Op vrijdag 3 mei werd de expo 'collage récyclage' bij Verbeke Foundation feestelijk geopend.

 de collage van Marc Mestdagh kaapte de 1ste prijs weg

De DOsibELS en KF De Sint-Jansvrienden uit Averbode sluiten de WAK af in Scherpenheuvel

Een hele belevenis, dat was het voor koor- en fanfareleden van muziekvereniging K.F. De Sint-Jansvrienden uit Averbode. Een optreden verzorgen in het cultureel centrum voor een publiek van bijna vijfhonderd toeschouwers is natuurlijk iets heel anders dan een concert geven in hun eigen repetitiezaal.

Tijdens de generale repetitie was het dan ook even wat zoeken naar de juiste toon, zowel voor dirigenten als muzikanten. Maar eens alle belichting, klank en instrumenten afgesteld, kon het concert beginnen. De DOsibELS en hun begeleidingsband The Belly Vibes trappelden van ongeduld om 'er een dikke lap op te geven'.


Chaos op het podium

Els Mondelaers, dirigente van het koor De DOsibELS, wil er geen stijve bedoening van maken. 'De zang moet juist zijn. Als er dan toch wat choreografie ontstaat, dan moet deze spontaan ontstaan en niet te gekunsteld overkomen.'

Ook qua kleding willen De DOsibELS liever niet allemaal hetzelfde dragen. De kleur blauw had de boventoon tijdens het concert, maar ieder droeg zijn eigen kledingstijl. 'De ene kleedt zich graag op, de andere houdt het liever wat casual,' aldus Els Mondelaers.
The Belly Vibes

Het koor De DOsibELS ontstond pas begin dit jaar. In september werd er vanuit de fanfare een gelegenheidskoor opgericht met het doel op te treden op het kerstevenement van de fanfare. De dames en heren van het koor hadden er echter zoveel zin in dat het koor bleef bestaan. Ze vormen nu een aparte afdeling binnen de muziekvereniging.

Hun begeleidingsband The Belly Vibes had vroeger al samen gemusiceerd. Rudi Reyners en Lieven Indigne waren dan ook direct enthousiast om samen met fanfaremuzikanten Bart Vanhout en Glen Vanderheyden De DOsibELS te begeleiden.


De vrolijke noot

Tijdens een optreden proberen De DOsibELS steeds te zorgen voor een knipoog en een vrolijke noot. Tijdens het optreden op 5 mei gebeurde dit door het intermezzo van Ali G Abubakar, alias Glen Vanderheyden, op darbuka. Dit paste dan ook helemaal bij het arabisch getinte liedje 'Mustapha' van de Egyptenaar Bob Azam.
Musicals

De fanfare K.F De Sint-Jansvrienden uit Averbode heeft dit jaar heel hard gewerkt aan een musicalrepertoire. Het was dan ook het thema van hun lenteconcert in maart. Dirigent Bob Mesens slaagde er in nog enkele andere musicals uit zijn mouw te schudden dan diegene die op het lenteconcert werden gebracht.

Met liedjes uit Cats, Grease, Fame, Westside Story en een Disney musicalmedley vulden zij het tweede deel van het concert op.Als afsluiter beklommen De DOsibELS terug het podium om samen 'This little light of mine' te brengen met de fanfare.De vrienden van Sint-Jan


In 2012 werd de fanfare gevraagd om mee te werken aan de CD 'De Soundtrack van de Demerbroeken', een muzikaal en literair project rond de streek en het werk van Ernest Claes. Tijdens verschillende optredens traden de muzikanten van de fanfare op met Lennaert Maes, Andries Boone en andere grote namen als Guy Swinnen, Annelies Brosens en Jan De Wilde.

Het liedje 'De vrienden van Sint-Jan' werd door hen mee ingespeeld op de CD en is nu het lijflied van de vereniging geworden. Els Mondelaers bewerkte het voor fanfare en koor en op die manier kon het voor de eerste keer gebracht worden in CC Den Egger in Scherpenheuvel als afsluiter van de Week van de Amateurkunsten.

Tot slot nog een selectie uit het beschikbare beeldmateriaal.

Wil u nog meer informatie over De DOsibELS, de fanfare of De Soundtrack van de Demerbroeken? Die kan u hier of hier vinden.