woensdag 8 mei 2013

Bij de kunstenaar thuis te Lebbeke.


Wieze-Lebbeke 6 mei 2013. 

In het teken van de schilderkunst leidt dit evenement de bezoeker van kunst naar kunstenaar. Op een twintigtal locaties werd kunst gepresenteerd, telkens bij de kunstenaar thuis.
 
De disciplines waren gevarieerd: Recycling Flower Art – Beeldhouwen – Keramiek – Schilderen – Speksteen – Olieverfschilderijen – Sculpturen - Kant en handwerk – Doeken – Modelbouw kerststallen – Tekenen – Fotografie – Olie en acrylschilderen.

Er werd zelfs een busparcours uitgestippeld zodat de bezoeker in alle rust niets van al dit moois hoefde te missen.
Ik bezocht één locatie…keramiek…. Het was een kunstenares die ik als gastvrouw ontmoette.  Iemand die van kindsbeen af in kunst geïnteresseerd was. De microbe werd doorgegeven want zoonlief nam les aan de academie…en de inspirator is gevolgd. “Eens men er aan begint raakt men er niet meer los van”. De discipline keramiek en atelier werden doorlopen in de prachtige locatie waar de academie van Aalst is gehuisvest.
 
  
Het uitgangspunt: archeologie en scherven. "Met schijven en scherven komen de vormen tot stand. Je kan er enorm veel richtingen mee uit". Caroline De Smet zoekt de uitdaging in deze discipline…experimenteren is haar passie…en  de klei wordt gerecycleerd waar mogelijk.
 
 De meeste stukken worden in de academie gemaakt, andere thuis in een geïmproviseerd maar gezellig klein atelier in een mooie sfeervolle tuin. De heer des huizes had er zijn werk van gemaakt en de meeste gereedschappen en werktuigen zijn er aanwezig. Het bakken gebeurt in de academie.
 
  
Een citaat uit de schoolkrant van de Academie voor Beeldende Kunsten te Aalst:
 
“De jury van de Valerius De Saedeleer – prijs 2012 heeft de prijs toegekend aan een keramieken sculptuur van Caroline De Smet. Het werk is een stapeling van cirkelvormige papierporseleinen platen, waarvan telkens eenzelfde segment wordt weggenomen. Door het stelselmatig lichtjes roteren van de platen ontstaat een delicate spiraalvorm met een sterke dynamiek. Met uiterst fragiel en eenvoudig materiaal wordt een verrassende en complexe structuur opgebouwd. Het werk is een consequente en uitgezuiverde voortzetting van jarenlang experimenteren met modulaire vormen, van trial and error en de zoektocht, in ware renaissance-geest, naar de juiste verhoudingen”.

Ik nam afscheid van een gedreven iemand, die haar vaardigheden tot kunst verheft.

Dit initiatief kwam tot stand met de hulp van het gemeentebestuur, de cultuurdienst, de kunstenaars zelf en vele vrijwilligers.

Hoe kunst kan leiden tot stilte, verwondering en ontroering.
 
Tekst en fotografie: Robrecht De Muyter

 

 

Het Music Emotions Symphonic Pop Orchestra


De orkestleden van het “Music Emotions Symphonic Pop Orchestra” (kort: Music Emotions) openden op zondag 5 mei de deuren van hun repetitielokaal. Liefhebbers konden op 2 manieren kennis maken met dit enthousiaste orkest, waar jong en oud, ervaren en minder ervaren muzikanten samen muziek beleven. 

Open repetitie 


De open-repetitie van het "Mini-Emotions Symphonic Pop Orchestra" bood geïnteresseerde, potentiële orkestleden een laagdrempelige gelegenheid om onder leiding van vaste dirigent Floris Verhoeven samen te spelen met dit orkest . 

Mini-Emotions is ontstaan uit Music Emotions en richt zich tot beginnende muzikanten van alle leeftijden. Zij kunnen bij het orkest aan de slag vanaf het eerste jaar dat ze een instrument bespelen. 

Het samenspelen in een orkest met mede-muzikanten van ongeveer hetzelfde niveau is een stimulerende aanvulling op een muziekopleiding aan de academie. De gespeelde muziekstukken zijn zeer gevarieerd en met een populaire inslag. De vergaarde ervaring kan later eventueel leiden naar een plaatsje bij  Music Emotions. 

De open-repetitie was een ontspannen manier om toekomstige orkestleden aan te spreken. Een geslaagd idee, want verschillende mensen informeerden naar de mogelijkheid om zich bij het orkest aan te sluiten.

Dirigent Floris Verhoeven aan het werk tijdens de open-repetitie


Wie de enthousiaste leden van het “Mini-Emotions Symphonic Pop Orchestra” aan het werk wil zien, kan dat op 25 mei 2013 in Brasschaat, waar ze hun concert “Variations” zullen uitvoeren onder leiding van de vaste Mini-Emotions-dirigent Floris Verhoeven.

Voor meer informatie: www.mini-emotions.be.

Toon je talent, word dirirgent!


Dirigeren intrigeert. Het lijkt niet zo moeilijk, maar het tegendeel zou waar zijn. Na de open-repetitie van Mini-emotions konden nieuwsgierigen hun dirigeertalent testen met het ervaren Music Emotions Symphonic Pop Orchestra.

Gast-dirigent voor het Music Emotions-orkest


Geïnteresseerden konden zich vooraf inschrijven en ontvingen per mail een in te oefenen partituur met een link naar een filmpje waarin het werk wordt uitgevoerd. Geheel aan hun lot werden de kandidaten dus niet overgelaten. Maar toch, tussen thuis voor de spiegel oefenen en de uitvoering voor orkest en publiek ligt nog een breed verschil. De would-be-dirigenten brachten het er wonderwel vanaf. Music Emotions is dan wel een goed geolied en soms vergevingsgezind orkest, maar de dirigenten legden toch eigen accenten in hun uitvoering. De sfeer in zaal en orkest ging crescendo! Zo goed zelfs dat na de vooraf ingeschreven kandidaten, orkestleden en toeschouwers zich spontaan aanboden om het ook even te proberen.
De sfeer bij en het dynamisme van Mini-emotions en Music Emotions zijn de drijfveren van hun succes. De herkenbare muziek met een eigentijdse en eigenzinnige interpretatie  spreken een breed publiek aan. Iedereen in Deurne en omstreken die met muziek bezig is, beginnend of ervaren, zou kennis moeten maken met dit orkest. Je muziekbeleving zal een extra dimensie krijgen!

Voor meer informatie kan u terecht bij Philippe Van den Hoek, oprichter, coach en dirigent en Stefanie Debaele, concertmeester en coach bij Music Emotions en bezielster van Mini-Emotions. 

Contactgegevens via de website www.musicemotions.be.


Bezielers Stefanie Debaele en Philippe Van den Hoek