vrijdag 10 mei 2013

Glasblazen in atelier en tuin te Outer-Ninove


Gla(n)skunst in Outer
 
 
Liliane Van der Elst vertelt vol enthousiasme over haar interesse voor de glasblaaskunst. In feite begon alles met een bezoek aan een ambachtenweekend. Daar ligt de kiem. Daarna raakte ze geleidelijk  in de ban van deze fascinerende discipline.
 
 

Een workshop in het Glazen Huis in Lommel was de eerste concrete stap in de wereld van glas en glans. Niet direct bij de deur, honderdvijftig kilometer, maar de moeite waard. Er is een echte smeltoven aanwezig en dat vind je niet zomaar overal. Er is een atelier en een museum, en er wordt zowel glas geblazen als gegoten.
 
 

Liliane vertelt over de bijna hypnotiserende werking van die fameuze “gloed”, over het kunnen creĆ«ren na toch wel hard werken van “iets” dat in feite ontstaat uit "niets". Het zich ontwikkelen van vormen, het gebruik van kleurencombinaties, het ontstaan van spanningen, de verschillende langzame afkoelingstechnieken... dat alles maakt deel uit van een prachtig, langzaam maar zeker proces.
 
 
 
 

Het beoefenen van deze kunst is vrij complex. De gasoven werkt constant op zeer hoge temperaturen en in vele gevallen heeft men ook iemand nodig om te assisteren bij het blazen en draaien. Blazer en assistent wisselen mekaar af. “De blazer doet het meeste werk, maar kan uiteindelijk niet zonder de assistent. Het is teamwork”.
Techniek en vakmanschap zijn hier nooit ver weg.
 
 

Het verwerken van fossielen in glas, het experimenteren op zich, alles maakt deel uit van een evolutie, dat wil zeggen het steeds verder beheersen van deze wonderbaarlijke kunstdiscipline.

Tot hier het bewerken van vloeibaar “heet” glas.

Ook ‘koud’ glas begon deze kunstenares te boeien en daarom volgt ze  sedert 2010 de richting Glaskunst in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Berchem (Antwerpen).
 


Ook verschillende workshops in binnen en buitenland worden vermeld in haar biografie.

“Op deze manier probeer ik me uit te leven in de veelzijdige discipline die het bewerken van glas is en wil ik, last but not least, mijn glazen objecten een kunstzinnige toets geven”.
 
 
 
Ik neem afscheid en blik terug op een wervelend moment in de wereld van het glas.

http://lilianevanderelst.be
 
Tekst en fotografie : Robrecht De Muyter