zondag 12 mei 2013

Natuurkunstjes in Bevingen en Neigembos-Ninove


Ninove, zondag 5 mei 2013.

De week van de amateurkunsten werd er georganiseerd in nauwe samenwerking met de stad Ninove die in dit geval optrad als WAK coördinator en werd concreet uitgewerkt met een reeks initiatieven die plaats hadden op zaterdag 4 en zondag 5 mei.
 Het Neigembos 


Verschillende locaties konden worden bezocht: Bevingen (de omgeving van de kapel en het domein), de Bevingstraat 25B , het Neigembos, Prindaal 47. Vooral de evenementen in het bos waren toch wel speciaal. De klas beeldhouwkunst onder leiding van Bart Jacobs van de Academie Beeldende Kunst Ninove stelde er “Forest Lungs” en andere werken aan het wandelend publiek voor. Verder kon men er een project ontdekken van Atelier Grimmen: “bosbewoners”. Alles had plaats tegen een achtergrond van een prachtig tapijt van bloemen dat uitgerekend rond deze tijd waarschijnlijk op zijn mooist was. Alles staat en valt hier met het weer, maar de goden zijn het initiatief gunstig gezind geweest.
 
 
  De bosbewoners

De locaties werden gekozen omdat ze perfect pasten in het WAK-thema “Natuurtalent”.

Het moet gezegd, de kapel van Bevingen is sedert mensenheugenis een gekend bedevaartsoord. Menig collegeloper uit de streek zal zich de jaarlijkse tocht naar het domein herinneren.
 

 De kapel als bedevaartsoord

Het publiek genoot duidelijk van een wandeling tussen het groen en was verbaasd plots midden in het bos tegen een voltallig koor aan te lopen. Als ik mij niet vergis was dat het Fenikskoor onder leiding van Andries De Winter met liederen over onder meer, je raad het al… de natuur.
 
 
Een prachtig bebloemde omgeving 

 
Het Fenikskoor

Het mooie intieme plekje rond de kapel en de wijdere omgeving leenden zich uitstekend voor een optreden van koor en harmonie(Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Appelterre-Eichem). Maar meer nog, het achterliggende bos opende een waaier aan mogelijkheden. De deelnemers traden naar voor in functie van het moment en de plek: de Ninoofse Academie voor Beeldende Kunst-klas schilderkunst onder leiding van Ivan De Smaele, de Aquarelvereniging Ninove, beeldende kunst in een nabije tuin, fotografie van Hedwig D’Haeseleer - voorzitter van de Appelterse fotoclub “het Fotocollectief -  met de expo Natuur en Landschap, een initiatief van de bibliotheek waarbij honderd mensen “de langste strip” maakten (de strip van Loewie),  enz…
 

De langste strip


Fotografie - Werk van Hedwig D'Haeseleer

Installaties met foto en film(Sofie De Clus), muziekbeelden(Jan Clement), Land Art-een sprookje(Maggy Ronsijn), schilderijen(Annemie Lambrecht), houtwerk(Robert Picard), pastel en houtskool(Academie +3), Tibetaanse yoga, een Bib-art-tekenwedstrijd, opendeurdag dag in het atelier Glimmen moeten eveneens in deze opsomming worden vermeld.
 


 Tekst en fotografie : Robrecht De Muyter